Навършиха се 60 години от българо-монголските дипломатически отношения

На 22 април т. г. бе даден прием в посолството на Монголия в София по повод 60 години от установяването на дипломатически отношения между Република България и Монголия. Слово произнесоха заместник-министърът на външните работи Милен Люцканов и посланикът на Монголия у нас Церендорж Ганхуяг. Г-н Люцканов подчерта, че този юбилей е забележителен момент в развитието на традиционно приятелските отношения между двете страни. В речта си монголският посланик постави акцент върху богатите връзки от миналото, които ще допринасят за повишаване на доверието между двата народа и занапред.

Днес България и Монголия споделят общите ценности на демокрацията и свободния пазар и си взаимодействат по въпросите от глобалния дневен ред. Нашата страна, като настоящ ротационен председател на Европейския съюз в Улан Батор, подкрепя сключването на Споразумение за партньорство и сътрудничество между ЕС и Монголия, което отразява издигането на отношенията на ново равнище. Общите позиции, заемани от двете страни и дългогодишните контакти представляват солидна основа за разширяване и активизиране на взаимното сътрудничество в широк кръг от сфери както на двустранна основа, така и в по-широките формати на ООН и АСЕМ. Подкрепяме също задълбочаването на партньорските отношения между НАТО и Монголия.

Във връзка с честването на 60-тата годишнина от установяване на дипломатически отношения  посолството на Република България в Улан Батор организира редица прояви, сред които тържествено събрание в залата на Националната опера на Монголия. На събранието монголски политически дейци и общественици бяха наградени с почетни грамоти от името на министъра на външните работи Николай Младенов и министъра на културата Вежди Рашидов.