Момбаса

Град Момбаса – разположен е на коралов остров в Индийския океан , който е свързан с континента . Градът е административен център на прибрежната провинция . Момбаса е главното пристанище на Кения и на цяла Източна Африка . От града водят началото си шосе и железопътна линия към Танзания и Уганда . Той е индустриален център с голямо летище .

Момбаса е известен от ХІІ в. като малко селище на местното племе . В началото на ХVІ в. се превръща в голям търговски център . През април 1498г. експедицията на португалеца Вашку да Гама достига до Момбаса . От тук с помощта на арабския лоцман Абдул ал Меджид , известният мореплавател се насочва към бреговете на Индия . Така прочутият морски път към Индия , който португалците търсят през целия ХV в. е открит . От 1593г. Момбаса е център на португалските владения по бреговете на Източна Африка . От началото на ХVІІІ в. градът се управлява от султана на Оман , а след това от владетеля на остров Занзибар . В края на ХІХ в. Момбаса попада под властта на Великобритания .

В наши дни градът се дели на арабска и на европейска част . Първата се отличава с тесни , извити улици , а къщите са в стила на традиционната арабска архитектура . Европейската част е с широки и прави улици , застроени със сгради от съвременен тип – хотели , ресторанти , кина , театри , офиси и спортни съоръжения .

В Момбаса има интересни паметници на архитектурата . На първо място това е форт „Исус” / 1593 – 1594г. , преустроен през 1635г. /. Укреплението е с четири широки бастиона . Днес то е музей . В Момбаса има още португалски манастир от ХVІІ в. , католически и протестантски църкви , джамии и индуски храмове . В наши дни градът е културен и туристически център .