Министър Трайков ще подпише споразумение за икономическо сътрудничество със Сирия

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков заминава утре (24 април) на двудневно посещение в Сирия в състава на официалната правителствена делегация, водена от премиера Бойко Борисов.

По време на визитата министър Трайков ще подпише споразумение за икономическо сътрудничество с арабската страна. Целта на документа е да активизира бизнес контактите между компании от двете държави в икономиката, енергетиката и туризма. Споразумението ще актуализира договорно-правната база за деловите контакти и ще преучреди смесената комисия за икономическо сътрудничество. В програмата на визитата са предвидени срещи с премиера на Сирия Мохамад Наджи Отри и с президента й Башар Асад.

В рамките на посещението на българската правителствена делегация в Дамаск ще се състои и двустранен икономически форум, в който ще се включат представители на сирийско-българския бизнес съвет и български фирми. Те ще обсъдят възможностите за съвместна дейност в инфраструктурни проекти, приложението на възобновяемите енергийни източници, сделките с недвижими имоти, туризма и др.

Министър Трайков ще бъде в състава и на официалната правителствена делегация начело с премиера Бойко Борисов, която ще посети Сърбия в понеделник (26 април). В Белград министър Трайков ще се срещне със сръбския вицепремиер и министър на икономиката и регионалното развитие Младжан Динкич, а след това – и с министъра на търговията и услугите Слободан Милосавлевич. Ще бъдат обсъдени възможностите за активизиране на двустранните отношения в тези области.

Сирия е един от основните партньори на България сред арабските държави – през 2009 г. делът на Дамаск в общата ни търговия с тях е 19.5%. През 2009 г. двустранният стокообмен е на стойност 150.4 млн. долара, като търговското салдо е положително за нашата страна. Сред водещите стоки в износната листа на България за Сирия са нефтени масла, царевица, трактори, метални изделия, ремаркета, а във вносната от Сирия – фосфати, зеленчуци, тъкани, минерали, торове и др. За 2009 г. сирийските инвестиции у нас възлизат на 1.1 млн. долара. Те са предимно в складове, цехове, хотели и др. Умерено се развива сътрудничеството и в областта на туризма. През 2009 г. общо 8837 сирийски граждани са посетили България, а 143-ма български – Сирия.