Министър Трайков е на официално посещение в Израел

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков e на официално посещение в Израел по покана на министъра на индустрията, търговията и труда Бенямин Бен-Елиезер.

Представители на компании от енергетиката, IT технологиите, ВЕИ проектирането, туризма, производството на храни, телекомуникациите, електрониката, маркетинговото консултиране, инфраструктурния инженеринг и др. са включени в бизнесделегацията, която пътува заедно с министър Трайков.

По време на посешението си в Тел Авив министър Трайков ще открие българо-израелски бизнес форум, в който ще участват 20 български и 50 израелски компании. Събитието е  организирано от Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия и Федерацията на израелските търговски палати. Очаква се на форума да бъдат представени възможностите за бизнес и инвестиции в България.

В рамките на визитата министър Трайков ще обсъди с израелския си колега Бен-Елиезер перспективите за разширяване на двустранното сътрудничество в икономиката и търговията. Предстоят също и среши на министър Трайков с израелския министър на националната инфраструктура Узи Ландау и с Ори Йогев – председател на Консултативния комитет на Националния икономически съвет към израелското правителство.

През последните години стокообменът между България и Израел се развива динамично. През 2009 г. той е на стойност 124.6 млн долара. За първи път през последните 10 години търговското салдо е отрицателно за България – минус 14.6 млн. долара. Водещо място в износа ни към Израел заемат нефтените масла, центрофугите, изделията от мед, мебелите, стъклените опаковки. Във вносната листа на България от от Израел преобладават нефтените масла, необработеното олово, инсектицидите, медикаментите, електроапаратите за комуникация и др.

През 2008 г. израелските инвестиции у нас възлизат на 29,4 млн. евро. През първото полугодие на 2009 г. те са в размер на 4,7 млн. евро.

Интересът на израелските турист