Министърът на културата Вежди Рашидов награди Никола Филипов

Министърът на културата Вежди Рашидов награди днес в зала „Колегиум” на Министерството на културата Никола Филипов – първият български телевизионен говорител, с отличието „Златен век” на Министерството на културата. Наградата „Златен век” на Министерството на културата се връчва на Никола Филипов за цялостния му принос в развитието на българската култура.
„Днес награждаваме човека, когото всички обичаме, когото още като деца чакахме с нетърпение да се появи на черно-белия екран”, каза министър Рашидов. „Спомням си, когато като малък, чаках да дойде часът на Чичко Филипов. Тогава бях само едно малко момче и никога не съм си представял, че ще имам честта да застана очи в очи с първия наш телевизионен говорител”, сподели министър Рашидов при връчването на отличието. Той изрази изключителното си удоволствие да връчи най-престижната награда на Министерството на културата на Никола Филипов, оставил ясна, ярка, много сериозна следа след себе си, който и до днес продължава да е знакова фигура за телевизията. „Времето „отцежда” хората и накрая в историята остават тези, които имат истински принос. Човешкият живот е като съграждане на къща – всеки ден надграждаме по една тухла. Тези, които бързат да направят голяма лъскава къща отведнъж и искат да прескочат надграждането на тухлите, обикновено не оставят следа след себе си”, посочи министър Рашидов.
„Трогнат съм от вниманието и отличието. Едно от нещата, които най-много ценя, е прозвището „Чичко Филипов” – то най-много ме топли в живота”, каза Никола Филипов на церемонията. Той добави, че две неща са го ръководили през целия му професионален път – уважението към хората, на които говори, и любовта към работата.
Никола Филипов е завършил Театралната академия, но вместо сцената предпочел новинарското студио – първо на радиото, в продължение на 7 години. Първите новини в БНТ прочел на 5 ноември 1959 година.