Министрите Цветан Цветанов и Ивица Дачич подписаха Споразумение за съвместен контактен център за полицейско и митническо сътрудничество

Предвижда се центърът да бъде изграден на българска територия, на ГКПП – Калотина

В рамките на посещението на официалната правителствена делегация в Белград вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов се срещна със сръбския си колега Ивица Дачич.
Двамата подписаха Споразумение между правителството на Република България и правителството на Република Сърбия за изграждане и функциониране на съвместен контактен център за полицейско и митническо сътрудничество.
Предвижда се контактният център да бъде изграден на българска територия, на ГКПП – Калотина.
Създаването на контактни центрове за полицейско и митническо сътрудничество е в съответствие с най-добрите европейски практики.
Изграждането на контактния център на Калотина ще даде на полицейските и митническите органи на двете страни възможност за по-бърз обмен на информация и предприемане на своевременни и адекватни действия във всеки отделен случай. Той ще подпомогне в голяма степен взаимодействието между сродните служби както по отношение на охраната на границата, така и на противодействието на организираната престъпност, нелегалната миграция и трафика на хора, на контрабандата и митническите нарушения.