Министрите на земеделието на България и Израел обсъдиха ситуацията с напрежението в ивицата Газа

Министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов се срещна със своя колега Шалом Симхон, министър на земеделието и развитието на селските райони на Държавата Израел. Министър Найденов е първия чуждестранен политик и представител на Европейския съюз, който посещава Израел след събитията в ивицата Газа. „Идвате в много тежки дни за нас и случилото се не е приятно за нашата страна”, каза министър Симхон. Той запозна министър Найденов с предприетите от израелското правителство мерки, които през последните 48 часа са довели до възстановяване на нормалните отношения.
Категорично хуманитарните връзки между Израел и Палестина продължават и не са прекъснати, обясни министър Симхон. По думите му „в ивицата Газа няма глад, защото Израел доставя постоянно храни там”. „Провокациите през последните дни бяха излишни и съжаляваме, че някои държави се опитват да предизвикват такива срещу нас”, каза израелският министър. Той увери българския си колега, че вчера са обсъдени количествата храни, които ще бъдат внесени в Палестина в бъдеще, за да бъдат гарантирани доставките.
„Посещението ми се случва наистина в много тежък за Израел момент”, обяви от своя страна министър Найденов на срещата. Той се надява проблемите да бъдат решени възможно най-скоро, за да се избегне допълнителното напрежение.