Министрите на вътрешните работи на България и Сърбия подписаха Споразумение за полицейско сътрудничество

Имаме една цел – да се обеденим заедно и да противодействаме на тежката и организираната престъпност

Споразумението между правителствата на Република България и Република Сърбия за полицейско сътрудничество бе подписано днес в сградата на МВР. Подписи под официалния документ поставиха Цветан Цветанов, вътрешен министър и зам.министър – председател на страната ни и Ивица Дачич, първи зам.министър-председател и министър на вътрешните работи на Сърбия. Целта на приетото ново споразумение е актуализиране на Меморандума между двете правителства за сътрудничество в борбата срещу тероризма, организираната престъпност, незаконния трафик на наркотични вещества и прекурсори, нелегалната миграция и други престъпления, подписан на 26 септември 2003 г. в София.
Имаме една цел – да се обеденим заедно и да противодействаме на тежката и организираната престъпност, заяви министър Цветанов на пресконференция след подписването на споразумението. Винаги сме смятали, че Сърбия е част от Европейския съюз. Той припомни, че при визитата му в Белград бе направено предложение за допълнително либерализиране на визовия режим за гражданите от България и ЕС, които преминават територията на Сърбия. Според него подобна мярка, както и общите усилия за борба с престъпността биха повишили перспективите за членство на Сърбия в ЕС.
В отговор министър Дачич изрази надежда, че решението по правната процедура за визовата либерализация ще бъде взето в скоро време. Според него няма пречки да се облекчи движението между страните в района и в момента в Сърбия се обсъждат възможностите как да се направи постоянна времената мярка гражданите на България и ЕС да преминават сръбската граница с лична карта. Престъпленията не могат да се делят на наши и ваши, заяви Дачич, проблемите са общи и от общ интерес е да се борим заедно с тях. Нашите две министерства са напълно открити за сътрудничество и взаимодействие и с подписването на днешния документ постигаме институционална основа за бъдещо партньорство.
С новия документ се надграждат допълнителни условия за сформирането на смесени патрули по общата граница, създаване на оперативни екипи и подобряване на взаимодействието между двете държави. Постига се обмен на информация в реално време, въвеждат се съвременни форми и методи в областта на полицейското сътрудничество и прилагането на част от разпоредбите на Конвенцията за полицейско сътрудничество в Югоизточна Европа. Споразумението регламентира взаимодействието между двете страни при предотвратяване и разкриване на терористични актове, организирана престъпност,  незаконен трафик на наркотични вещества и прекурсори, нелегална миграция, трафик на хора, престъпления срещу личността и собствеността, престъпления с предмет МПС, престъпления, свързани с взривни вещества и общоопасни средства, икономически и финансови престъпления, компютърни престъпления, престъпления срещу околната среда и други.
В рамките на сътрудничеството страните ще обменят информация, ще се подпомагат при извършването на оперативно-издирвателни и процесуално следствени действия, ще организират съвместни обучения.

Ивица Дачич е роден 1966 г. в Призрен, завършва политически науки в Белград.
Член е на сръбската парламентарна делегация в Парламентарната асамблея на Съвета на Европа. Бил е зам.-председател на парламентарни партии в народните събрания на Р Сърбия и ФР Югославия. (1992 г. – 2004 г.). 1992 г. е член на Гражданския съвет в Народното събрание на ФР Югославия. През периода октомври 2000 г.- януари 2001 г. заема поста министър по информацията в т.нар. преходно сръбско правителство.
През 2004 г. е кандидат за президент, от декември 2006 г. оглавява Социалистическата партия на Сърбия. Министър на вътрешните работи е от юли 2008.