Мексико.Културно-исторически паметници от епохата на ацтеките

Ла – Вента – център на индианците от племето олмеки . Намира се на пясъчен остров в устието на р. Тонала . Разцветът на селището е в периода 1000-400г.пр.н.е. Най-интересен е ансамбълът „Централната група” – пирамидални насипи и култови площади . Най-високата постройка е Голямата пирамида , открити са и много монументални каменни скулптори , мозайки и пищни гробници .

Паланке – град на индианците от народността маи / ІІІ – VІІІ в. / в долината на река Усумасинта . Отличава се с великолепни паметници на изкуството , особено с изящни барелефи . Централната група паметници се състои от дворец с 4 – етажна кула и с подземни помещения , както и от 6 храма . В града някога е имало подземен акведукт .

Куилапан – важен център на индианската култура , разположен на юг от съвременния град Куилапан . Тук се намира християнския манастир от ХVІ в. построен от Доминиканския орден , който е паметник на християнската култура .

Тула – древна столица на индианците толтеки . Руините му се намират до едноименния град в щата Идалго . Старият град е основан през ІХ в. и разрушен в ХІІ в. Най-интересна е пирамидата на бог Кецалкоатъл . Тя е стъпаловидна с височина – 10м . Интересен е и Храма на сутрешната звезда . Стените на пирамидата и на храма са украсени с издялани по тях ягуари , койоти , орли войни . В южната страна на пирамидата има запазени няколко редици каменни колони , които са остатъци от стар портик / покрита галерия от колони / .

Митла – древен религиозен и културен център на индианците от Х – ХІV в. Фасадите на сградите в града са покрити с каменни плочи с интересни геометрични фигури по тях . Вътрешните стени на тези сгради са с изображения на божества и митологични животни .