МВР подготви брошура “Travelling in Bulgaria” за чуждестранните граждани, пътуващи през България

Електронното издание, публикувано  в английската версия на  Интернет-сайта на МВР в рубриката “Travelling in Bulgaria” /”Пътуване в България”/ цели да улесни чуждестранните граждани, които пътуват през страната ни

Актуална информация на английски език “Пътуване в България” /“Travelling in Bulgaria”/ тиражира МВР от днес в английската версия на Интернет – сайта. Електронното издание съдържа данни, свързани с изискванията при пътуване в страната ни и има за цел да улесни чуждестранните граждани, които преминават през България – транзитно, за  ваканция или бизнес.
Изданието информира за граничния контрол при преминаване на границите на Република България за гражданите на Европейския съюз и за граждани на държави – нечленуващи в ЕС. Митническите изисквания и разрешените количества парични средства, които могат да бъдат внасяни и изнасяни при  пътуване през страната ни, ограниченията за внос и износ на златни и сребърни предмети, накити, бижута и скъпоценни камъни и случаите, когато е необходимо да бъдат попълвани митнически декларации – е друга важна част от информацията в електронното издание.
Акцент е поставен върху ограниченията и санкциите по Закона за движение по пътищата,  като са уточнени видовете нарушения и   наказанията за тях. Упоменат е начинът за плащане на глобите, наложени за нарушения на Закона за движение по пътищата от транзитно преминаващите през страната ни чуждестранни водачи на МПС – единствено по банков път, във всички банкови клонове в страната. Публикувана е и информация в интерес на хората, които нямат постоянна адресна регистрация в Република България.
С превантивна цел са поместени и съвети за шофиращите по пътищата на страната ни чуждестранни граждани. Показани са полицейските униформи на служителите, които имат право да санкционират по пътищата, както и видовете винетни стикери за леки автомобили и камиони. Най-важните телефонни номера, които могат да бъдат набрани безплатно от всички телефони в случай на необходимост, както и електронните адреси за подаване на сигнали за корупционно поведение или други оплаквания и препиръки също могат да бъдат намерени в изданието.