Маракеш

Маракеш – град в Югозападно Мароко , административен център на провинция Маракеш . Градът е крайна станция на железопътната линия Маракеш – Касабланка и важен шосеен възел . Маракеш е главен икономически център на Южно Мароко . Основан е през 1062г. от владетелите на местната арабско-берберска династия на Алморавидите . В края на ХІІ в. е голям търговски център с население около 100хил. души . Векове наред той е столица на редица местни владетели . От ХVІІІ в. , когато се установява на власт сегашната династия на Алалуитите е една от традиционните столици на Мароко . От името на този град произхожда името на страната Мароко / това е европейското й наименование , на арабски тя се нарича Магреб ал Акса – крайният запад /. По времето на френския протекторат / 1912 – 1956г. / значението на Маракеш спада .

Средновековният град е ограден с крепостни стени от ХІІ в. , с кули и порти . Той представлява лабиринт от тесни улички с домове от червеникава глина . Тук се намира главният площад „Джема ал Фна”. Около него са разположени интересни забележителности – част от двореца на династията Алморавиди / ХІІ в. /, високата 68м джамия „Ал Кутубия” / ХІІ в. /, големи каменни минарета с интересен интериор , джамиите „Салих” / 1331г. /, „Баб Дукала” / 1557г. /,  „Ал Муасин” / 1563г. /, медресето „Бен Юсуф” / 1565г. / и дворецът „Бахия” / 1894г. / с интересни градини . В стария град , на юг от изброените забележителности , се намира друг комплекс от древни паметници на културата . Това са стара порта от ХІІ в. , джамия също от ХІІ в. и гробница на владетели от местна династия от ХVІ в. и два двореца / единият от ХVІ в., а другият от ХІХ в. /. На югозапад от този комплекс се намира голям добре устроен парк .

Съвременният Маракеш се развива след 1913г. на запад от стария град . В него има много музеи , център на художествените занаяти и университетски център .