Луксор

Луксор / от арабски „ал Кусу” – замъци / е град в Египет в средното течение на река Нил . Разположен е в непосредствена близост до прочутия древноегипетски град Тива.

В западните покрайнини на Луксор , съвсем близо до Тива , са разположени храмовете на боговете Амон Ра , Мут и Хонсу . При тях намират в завършен вид архитектурните тенденции на Новото царство / ХVІ – ХІ в.пр.н.е. /. Това е стремежът към грандиозност като широко се използват колоните .

Луксорският храмов комплекс / ХV – ХІІІ в.пр.н.е. / е започнат по времето на фараона Аменхотеп ІІІ на брега на река Нил . Строежът му продължава при фараоните Тутмос ІІ , Хоренхеб и Рамзес ІІ . Стените му някога били покрити със злато . Храмът е с обща дължина 190м и включва правоъгълен двор с двойна колонада , светилище , входен пилон и голяма централна колонада . Вторият пилон и дворът са обкръжени със 74 колони и със статуи на фараони . Има запазени 6 статуи – колони на Рамзес ІІ . Много от помещенията на храма , стени и колони са покрити с барелефи , изобразяващи фараони и жреци , битки , пленени врагове , празнични церемонии и религиозни обреди . Пред северния пилон на храма се издига обелиск от розов гранит със сцени от сраженията на Рамзес ІІ с хетите . Вторият обелиск – двойник на първия , е отнесен по времето на походите на Наполеон и от управлението на Луи Филип / 1830 – 1842г. / украсява централния площад „Конкорд” в Париж .

Тези огромни храмове били преместени в периода 1965 – 1969г. за да не бъдат залети от водите на огромния язовир „Насър”. Храмовете били нарязани на парчета и номерирани , и внимателно пренесени на по-високо място . Там вече блоковете били отново сглобени .

Повечето от гробниците на царете от Новото царство се намират в уединената „Долина на царете”, която е разположена на западния бряг на река Нил . За да се предпазят от разграбване , тези гробници са изградени в скалите . Те представляват сложни подземни комплекси , състоящи се от много коридори и камери . Стените им са покрити с красиви рисунки . В този район са открити 60 гробници , но само една от тях не е разграбена . Това е прочутата гробница на фараона Тутанкамон , открита през 1922г. от английския археолог Х. Картър . Тя съдържа разнообразни ценни паметници на древноегипетската култура .

Забележителните паметници на египетската култура , които са открити в Тива , привличат туристи от цял свят .