Ламбезис, Хипон, Анаба

Ламбезис – древноримски град в близост до съвременния град Тазулт . Има руини от три военни лагера . Първият е основан през втората половина на І в. , вторият е от началото на ІІ в. , а третият лагер , който е най-голям е от 129г. от времето на император Адриан . Той е известен като Лагерът на трети легион на Адриан Август . От края на ІІ в. до 320г. Ламбезис е столица на римската провинция Нумидия . В наши дни са интересни развалините на Големия лагер / 500Х420м / с кули и врати . Виждат се руините на казарми , складове , магазини , баня , конюшни . Има запазена улица покрита с камъни и триумфална арка . Извън стените на лагера са руините на древния град . Има останки от византийска крепост .

Хипон – древен град около съвременния град Анаба . Първоначално е бил финикийско и картагенско пристанище . През ІІ в.пр.н.е. е в състава на Нумидия , а след това на Римската и Византийската империи .

При разкопките е разкрит римски град с неправилна планировка . При изграждането му е използван мрамор и има много красиви мозайки . Интересен е големия форум с размери 76Х43м с останки от мраморни колонади . Открити са още система от павирани улици , театър , фонтан , останки от акведукт , много бани и квартал с вили с мозайки от І в. до V в. Интересен  е и комплексът от християнски култови здания от ІV – V в. Хипон е родното място на един от най-известните философи на християнството – Августин Блажени . На хълма под древното селище през ХІХ в. е издигнат храм в чест на този християнски светец .

Анаба / бивш град Бон / – град в Североизточен Алжир . Пристанище на Средиземно море . Анаба е основан в близост до основите на известния в древността град Хипон . От ХІ в. е едно от най-големите пристанища на Средиземно море . Има запазени старини – стара крепост и джамия от ХІ в. , при изграждането на която са били използвани антични колони от Хипон . Новите райони са изградени в съвременен стил .