Кум, Шираз, Тебриз, Мешхед

Кум е разположен на юг от столицата Техеран , с която ги свързват шосейни и железопътни връзки . Той е много известен град на страната , като славата му е свързана с това , че той се явява свещено място на мюсюлманите , изповядващи шиитското направление на тази религия .

Шираз – един от най-големите градове в Югозападен Иран . Той се слави като град на поетите . В него са разположени гробниците на живелите тук някога известни персийски поети Саади и Хафиз . Градът се намира на височина 1500м сред живописни планини в долина известна с плодовите си дървета и розовите градини . От тези рози се произвежда розово масло , по чието производство страната се нарежда на важно място в света заедно с България и Турция .

Тебриз – град на Северозападен Иран . Явява се исторически и политически център на Иранския Азербайджан . В Тебриз има запазени интересни старини . Това са две много интересни джамии от ХІІІ в. Той е град с разнообразна промишленост , както и важен шосеен и железопътен възел .

Мешхед – втори по големина град след столицата Техеран . Намира се в крайния североизток на страната . Той е вторият свещен град в страната за шиитите – мюсюлмани заедно с град Кум .

Страната се посещава от 1700хил. туристи годишно .