Кристалина Георгиева: Страната ни разполага с уникален учебен център, който гарантира добрата подготовка на българските спасители

Българският еврокомисар посети Националния учебен център за спасители в Монтана. По думите й той може да работи не само за България, но и за съседните страни

Посещението на комисар Кристалина Георгиева в учебната база е част от програмата й за установяване на контакти и запознаване с подготовката и условията на работа на българските институции, свързани с международното сътрудничество, хуманитарната помощ и реакцията при кризи. На място тя се запозна със структурата на ГД „Гражданска защита” и с програмата, по която се подготвят българските спасители. Пред домакините от Националния център комисар Георгиева сподели, че при решаването на кризи е важно прилагането на комплексен подход, който включва добра подготовка, силна превенция и координирани действия. По думите й страната ни разполага с уникален учебен център, който гарантира добрата подготовка на българските спасителите. Уверена съм, че е поет най-правилният път, сподели г-жа Георгиева. Според нея, за да се постигнат добри резултати при преодоляването на последствията от кризи е необходимо да се подобри координацията между вече съществуващите структури, а не да се създават нови организации с дублиращи функции. Тя подчерта, че българският учебен център може да работи не само за България, но и за съседните ни страни, а защо не и за цяла Европа. „Аз ще бъда глас за вас в Европа”, сподели комисар Георгиева.
Според зам.-министъра на вътрешните работи Павлин Димитров, Националният център за обучение на спасители заема решаващо място при подготовката на кадрите. Той допълни, че ръководството на МВР има амбициозни идеи за развитието на тази учебна база, защото тя е перспективна и изключително необходима.
Инж. Николай Пенчев, ръководител на Областното управление на „Гражданска защита” – Монтана, отбеляза пред гостите, че българският учебен център е част от учебната мрежа на Комитета за  Гражданска защита към НАТО. Това място е извоювано трудно в конкуренция с 14 учебни полигони. Повод за гордост е, че втора в класирането е учебната база на Франция, която има сериозни традиции в областта на борбата с кризи и гражданската защита.
В рамките на посещението на българския еврокомисар спасители демонстрираха придобитите в центъра умения за спасяване на пострадали при автомобилна катастрофа и аварийно-спасителни действия при ликвидиране на последици от химическа авария. В действията на спасителните екипи се включи и комисар Георгиева, която помогна за разрязването на бронята на катастрофирал автомобил и по-късно оказа на първа медицинска помощ.