Корат, Аютия, Чиангмай

Чиангмай – най-значителният град в Северен Тайланд . Намира се в котловина , която е заградена от планинско плато . Градът е известен със своите художествени занаяти – дърворезба , ковано сребро и изготвянето на различни лакирани предмети от дърво .

Корат – град в Североизточен Тайланд . Той е естествен център на тази част от страната . Тук добре са развити художествените занаяти .

Историческият град Аютия – старинен град в Тайланд основан през 1350г. Като столица на страната , Аютия обединявала голяма част от тайските земи и част от територията на съвременните Мианмар , Малайзия и територията на Камбоджа .

В края на ХІV в. градът бил обиколен с тухлени стени във формата на неправилен овал с височина 6м и дебелина 3м , с 16 форта и 36 врати . В северните части на града се намира кралският дворец , въжни храмове и обществени сгради . На юг са разположени търговските квартали . Към града са насочени предмостове , минаващи покрай брега на реката . Сред преобладаващите селски постройки в града се отделят храмовите комплекси с позлатени и бели стъпала . През 1767г. градът е бил разрушен от бирмани и отново построен през ХІХ в.

Голям брой от съоръженията на Аютия са съборени по време на бирманско-тайландските войни през ХVІІІ в. , но останките от будистките храмове и дворци на бившата столица се явяват ценни паметници от ранната цивилизация . Сред руините на града ХІV – ХVІІІ в. представени от основите на дворците , останките от храмови комплекси от І – ІХ до ХV в. В града се намира музей на паметниците от историята на Тайланд .

Страната се посещава от 9510хил. туристи годишно .