Киото

Киото – град на остров Хонсю . Едно от най-известните в туристическо отношение места в страната . Киото е стара японска столица . Той е център на държавата от 784 до 1868г. В наши дни той е основно културно и историческо средище . В Киото са запазени над 4000 шинтоистки и будистки храмове и много други забележителности . Въпреки , че градът е голям и модерен , той до голяма степен е запазил стария си архитектурен стил . В сила са ограничения за строителството на високи сгради .

Най-посещаваната туристическа забележителност в Киото е Златният храм / Кинкакуджи /. Той е построен по времето на шогуна Ашиката Йошимицу в края на ХІV в. Триетажният храм е изграден в три различни архитектурни стила – дворцов стил , стил на самурайския дом и стил на дзенбудистките храмове . Вторият и третият етаж са позлатени , откъдето идва името на храма .

В близост до Кинкакуджи се намира дзенбудисткият храм Рьоанджи . Той е известен със своята градина от ХV в. , в която има единствено бял пясък и 15 камъка . Интересното е , че независимо от ъгъла под който се наблюдава , единият от 15-те камъка винаги остава скрит зад някой от другите . Стойността на градината е не толкова в традиционната красота , колкото към философския размисъл , към който предразполага .

Много впечатляваща е и градината на шинтоисткия храм Хейан джунгу с обща площ 30хил.кв.м . С красивите японски вишни , които през пролетта образуват истински цветен тунел над многообразните пътеки , градината се превръща в любимо място на император Хирохито / баща на днешния император Акихито /.

Киото е град с много добре изградена туристическа инфраструктура . Известни са многобройните ресторанти в града , предлагащи на туристите неповторими японски ястия .