Кейптаун

Град Кейптаун е град-център на Капската провинция . Разположен е на брега на Атлантическия океан , близо до нос Добра Надежда в южния край на Африка . Той е голям промишлен , търговски и транспортен център . Едно от основните пристанища на Африка , разположено на морския път от Европа към страните от югоизточна Азия и Далечния Изток .

Кейптаун е основан през 1652г. от Нидерландската Източно-индийска компания . Първоначално градът се наричал Копсдад / на холандски / и в него се заселват холандци , а от 80-те години на ХVІІ в. и от бягащи от Франция протестанти /хугеноти/. В периода на Наполеоновите войни е завладян от англичаните / окончателно през 1806г. /. От 20-те години на ХІХ в. изселническата вълна от англичани се засилва и те започват да изтласкват старите холандци / бурите /.

През ХVІІ – ХVІІІ в. Кейптаун има правоъгълна мрежа от улици , а в центъра – замък-крепост от 1672г. с формата на петолъчка . От всеки един от „върховете” на замъка излиза по една улица . Интересна е и часовниковата кула от 1755г. , която в началото на ХХ в. е реставрирана . Историческата част е с 1-2-етажни къщи с характерни плоски покриви и украса по вратите и прозорците .

От по-новите постройки интерес предизвикват църквата „Св.Андрей” от 1929г. , катедралата „Сейнт Джордж” от 1904г. , сградата на парламента , ботаническата градина , градската библиотека . През 70-те години на миналия век градът придобива съвсем модерен облик , започват да се строят многоетажни сгради / 20-30 етажа /. Това се модерни офиси и хотели . Има много магазини , търговски центрове , ресторанти , музеи , театри . В околностите на Кейптаун се намират интересни чифлици-имения от ХVІІІ в. В този район е най-големият университетски комплекс от ХІХ в.