Квебек

– град и пристанище на устието на р.Св.Лаврентий , административен център на едноименната провинция на Канада , бивша столица на Нова Франция – колония на северноамериканския континент . Градът е основан през 1608г. на платото Кап о Диаман на скала , издигаща се на 100м височина . Това е единственият град в страната , в който старите квартали са обградени с каменни стени / 1820 – 1831г. /. През 1759г. морското пристанище Квебек преминава в ръцете на англичаните и цялата власт над него , градът се превръща във важен център с исторически обособени две части . В по-стария Долен град , където е съсредоточена стопанската дейност са запазени жилищни сгради от ХVІІ – ХVІІІ в. и църквата „Нотр Дам”. Неговото застрояване прилича на средновековните градове на р.Лоара / Северна Франция /. Тук се срещат тесни , извити улички с прилепнали една към друга каменни къщи .

В Горния град , построен на скалата , където е бил съсредоточен административният и религиозен живот , са оцелели постройки от ХVІІ в. , в т.ч. църкви , манастири на йезуити , францисканци , цитадела , парламент и замъкът Шато Фронтенак .

Ансамбълът на Стария Квебек е рядък образец на укрепения северноамерикански град от колониалния период . В града се намира и най-стария в Северна Америка подемник , съединяващ Горния и Долния град .