Канбера

Град Канбера – столица на Австралия . Градът е разположен в североизточната част на Австралийските Алпи сред красива местност , представляваща котловина , която е оградена от невисоки стъпаловидни хребети и много водопади . Това , заедно с многото зеленина придава неповторим вид на града . Той прилича повече на курорт , а не на административен център . Канбера се състои от няколко квартала , отделени един от друг от градини и паркове . Голяма част от срещащите се тук дървесни видове са внесени отвън . Това са комодският бор , сибирската лиственица , различни видове африкански палми , японската вишна и други .

Канбера е сред младите , но много красиви градове в света . Дълго време между градовете Сидни и Мелбърн е имало спор кой град да стане столица на Австралия . По тази причина след дълги спорове между отделните щатски правителства се взема решение да се отдели една живописна местност от щата Нови Южен Уелс , където да се изгради нов град . На 12 април 1913г. е направена първата копка . Взето било решение бъдещият град да бъде кръстен „Канбера”, което на местните аборигенски езици означава „място за събиране на хора”. Строежът му първоначално напредва бавно поради трудностите , свързани с Първата световна война . След края на тази война на новото място е изграден Парламентът на Австралия . Той започва да работи през 1927г., когато в Канбера е преместено федералното правителство .

Градът е застроен около изкуствено езеро с площ 72хектара , образувано от заграждането на река Молонгло , по бреговете на което има хубав парк . В центъра на езерото има голям фонтан , който изхвърля вода на 17-метрова височина . Бреговете на езерото са съединени с мост , който се държи на гранитни части , служещи в миналото като опора на моста „Ватерлоо” в Лондон . Австралийците купуват тези части от англичаните , разглобяват ги и ги пренасят в Канбера .

В края на 40-те и особено от началото на 50-те години на миналия век на север и на юг от езерото се издигат многоетажни , със съвременен архитектурен стил сгради , които изменят облика на столицата . В тях са разположени банки , правителствени учреждения , офиси и кантори , хотели , ресторанти , кина , магазини и други . Жилищните райони са концентрирани основно в северните и южните части . Както и при останалите австралийски градове , основната част от населението живее в невисоки семейни къщи , оградени с добре поддържани градини . В последните години около Канбера се появиха много градове-сателити . Градът е чист , защото в него има много малко промишлени предприятия . В града има още много научни институти и висши учебни заведения . Една от забележителностите е Австралийският военен музей , издигнат в чест на австралийците , загинали в Първата и Втората световни войни . През 1988г. е завършена и новата сграда на Парламента.