Интернет чат

IRC Най-популярният отборен стандарт за провеждане на разговор (чат) в реално време по Интернет е IRC. въпреки, че Instant Messenger и ICQ са много популярни приложения, те са базирани на свои собствени стандарти и протоколи неподдържани от други компании или приложения.

IRC съществува от дълго време като стандарт, позволяващ създаването на многопотребителска,  многоканална чат мрежа.

За да се свържете Към IRC мрежата би е необходим IRC клиент, като ircll, ircle е или mIRC или пък е необходимо да се свържете към някой от стотиците web сайтове., позволяващи IRC достъп. IRC се базира на модела клиент-сървър – клиентите се свързват към даден сървър, а сървъра препраща съобщението от клиента към всички участници в съответния канал. Повечето IRC мрежи съдържат повече от един сървър, така че се извършва и комуникация между отделните сървъри.

За да влезете в IRC трябва да си изберете IRC сървър, прякор и канал, където да се срещнете с други хора. Всеки в IRC мрежата може да отваря нов канал – просто трябва да въведе име. Ако това име вече съществува, потребителя ще се свърже към съществуващия канал, ако не – създава се нов канал. Някои канали са концентрирани върху определена тема, а други са по-общи.

Канали с имена като #Germany или #Italy са предназначени за немци, съответно италианци или за хора, желаещи да посетят тези страни (или мразещи тези страни). Тези канали са много общи и поради това са много посещавани – в повечето случаи комуникацията е много затруднена. Темите варират в зависимост от актуалните технически, политически или спортни новини. Примерно по време на бойната в Косово, IRC мрежата бе затрупана от новини и коментари за войната. Тъй като в IRC може да участва всеки, най-актуалните новини по това време се получаваха от там. За разлива от web, където повечето хора трябва да се съобразят с наложения им английски език, в IRC няма ограничения. Съществуват дискусионни групи на всеки език, за всяка държава и култура – ако случайно липсва група, винаги можете да я отворите. На практика това е много по-лесно, отколкото създаването на web сайт.

Човекът, отвроил нов канал има специални правомощия – той може да изхвърля други от канала или да забрани изобщо тяхното участие. Тези правомощия трябва да се използват за организиране на комуникацията в канала. Ако някой започне да изхвърля другите от канала, без особена причина, съществува „помощник оператор“, който на свой ред има право да го изхвърли ако това се превърне в рецидив, възможно е човека създал канала да бъде изхвърлен завинаги от него.

Стандартите за канала се задават от оператори. В повечето случаи те публикуват web документи, обясняващи процедурите и правилата в даден канал. Примерен канал е #amigager. който първоначално бе средище на феновете на Аггида в Германия, а след това еволюира към група на интернет експерти, които работят за някоя голяма компания от рода на НР, IBM и т.н., или учащи се. Хората в този канал го използват ежедневно за обмен на информация, мнения или програмни трикове. Правилата за ползване на канала са онлайн публикувани (www.faq.amigager.com) и ако някой се държи некоректно, първо се предупреждава и насочва да прочете тези правила. В повечето случаи този форум се използва както за забава, така и за обмен на ценни сведения. Примерно, вместо да се преровят няколко книги за намирането на определена програмна структура, въпросът се поставя в канала и обикновено в рамките на няколко секунди получава експертен отговор Това намалява необходимото за програмиране и четене на документация време. Все пак, ако решите да посетите този канал, бъдете внимателни – той не обича начинаещите. За да получите добър прием трябва да покажете компетентност.

Много канали работят 24 часа на ден – това създава виртуална общност, където хората не само се срещат ежедневно, но и тези срещи обикновено прерастват в реално (физическо) общуване Въпреки, че IRC съществува от много време, много малко бизнес компании го използват, а нито една компания не прилага тази технология като част от своето обслужване на потребителите. Потенциалът на IRC е огромен и бизнеса само губи от неговото неизползване.

Стандартната IRC комуникация не е защитена. Текстът към сьрвъра се предава в явен вид, което създавава възможности за подслушване. Това обаче не бива да се счита за проблем – идеята на IRC е да позволи общуване, а не да го скрие. Ако няма какво да криете не бива да се притеснявате. В миналото престъпниците използваха IRC за търговия с детски порнографски снимки – тази търговия е забранена в повечето страни. Идентифицирането им по IRC бе лесно и скоро те бяха заловени.