Изграждането на нисковъглеродна икономика и опазването на околната среда са сред приоритетите на съвременния свят,

Изграждането на нисковъглеродна икономика и опазването на  околната среда са сред приоритетите на съвременния свят, и централна тема в дневния ред на България, заяви председателят на Народното събрание Цецка Цачева при откриването на конференция на тема „Енергийната революция – коя страна на барикадата ще изберем?“.

Форумът е под патронажа на председателя на парламента и се провежда в рамките на европейската зелена седмица. Тя ще бъде отбелязана в Брюксел 1 до 4 юни и всички държави-членки на ЕС са призовани да се включат с екологични инициативи. Народното събрание е домакин на конференцията, организирана от Българското училище за политика към Нов български университет.

Председателят на парламента отбеляза, че най-сериозната икономическа криза след края на Втората световна война е показала, че трябва да преосмислим отношението си към ресурсите на земята. Икономиката трудно може да се развива на базата на традиционните енергоносители, допълни Цецка Цачева.

Парниковите газове, които неефективно се използват, и въглеродни горива водят до промени в климата, за да спрем това трябва на първо място да променим отношението си към средата, в която живеем и да осмислим начина, по който живеем, посочи председателят на Народното събрание. По думите на Цецка Цачева бъдещото енергийно развитие на страната е не само предизвикателство, а  и огромна възможност за нас. Според нея изграждането на нисковъглеродна икономика означава не само модерни технологии, но и нови работни места.

Всичко това не може да се случи без съвременно законодателство,  което да отрази наложените от времето, в което живеем, промени, каза Цецка Цачева и допълни, че се ангажира българският парламент да свърши своята работа, когато такива законодателни инициативи бъдат инициирани по предвидения в конституцията ред.

Дискусията на конференцията е разделена в три панела –  „Енергийната революция – глобално предизвикателство“, „Енергийната революция и национална политика“ и „Енергийната революция и местна политика“.

На форума Меглена Кунева, бивш еврокомисар и политически съветник на заместник-председателя на ЕК Сийм Калас, каза, че Еврокомисията обсъжда дали задължителното намаляване на  вредните въглеродни емисии от 20 процента да не бъде променено на 30 на сто. Тази цел предстои да бъде обсъдена от съвета на министрите по екология на ЕС, който се събира на 11 юни.

В конференцията участваха народни представители,  заместник-министърът на околната среда и водите Евдокия Манева, кметове на общини, представители на неправителствения сектор. По време на форума в Клуба на народния представител беше организирана и изложба за европейската визия 2050 за нисковъглеродна икономика и намаляване на вредните емисии.

В рамките на зелената седмица депутатите от 41-то Народно събрание ще засадят на 4 юни 2010 г. гора от иглолистни дръвчета. Горичката ще е на територията на район „Слатина” по пътя за терминал 2 на летище София.