ИВАН

Значение и произход на името: богопомазан (от древноеврейски).

Характер и съдба: хората с това име обикновено са добри, безкористни и търпеливи. Животът им е сложен и пълен с премеждия. Но характерът им мо-

же да бъде и противоречив, да съчетава сила и слабост, доброта и коварство, откритост и хитрост, нежност и необуздана ярост.

Сферите, в които Иван би пожънал успех, са многобройни, той може да се заеме практически с всяка професия. Настойчив е и ако си науми нещо, се устремява право към него, без да се съобразява с никакви препятствия. Но понякога на крачка от целта изведнъж може да направи рязък завой и да демонстрира пълно равнодушие към това, което съвсем доскоро е изглеждало смисъла на живота му.

Иван е много активен и издръжлив, има отлично здраве и често злоупотребява с него, като забравя, че нищо на този свят не е вечно. Взема бавно решения, дълго ги обмисля и преценява, тъй като не му достига интуиция. Той е прекалено чувствителен към мнението на околните за него, но е сигурен и сериозен.

Предан е на приятелите си, винаги е готов да се притече на помощ и да сподели всичко, каквото има. Много страда, когато някой се отнесе непочтено с него, но рядко предприема някакви действия против този, който го е засегнал, тъй като вярва в съществуването на по-висша справедливост. Домът му пак ще бъде отворен за неверния приятел, както и за другите му приятели, колеги и многобройни роднини. Иван поддържа отношения с цялата рода, дори и с тази на жена си.

Семейните му отношения невинаги са безоблачни, но той държи на брака си. Обича децата и помага на родителите си.

Особености на общуването с него: по-добре е да си спестите присмехулните забележки към Иван, освен ако не искате да предизвикате буря. Той може и да не покаже обидата си, но тя понякога е много дълбока. И не забравяйте, че общуването с него е много приятно и интересно, но малцина могат да спечелят наистина сърцето му.

Астрологична характеристика. Зодиакален знак: Стрелец. Планета: Слънце. Цвят на името: златист. Камък-талисман: диамант, тюркоаз. Растение: лайка. Животно: кон. Щастлив ден: четвъртък.

Имен ден: 7 януари — Св. Йоан Кръстител (Ивановден).