Заместник-министрите на България и Турция

Веселин Вучков и Зекерия Шарбак имаха среща в Истанбул по време на конференцията на тема „Измерения на правата на човека спрямо миграцията в Европа”

Поставихме едно ново начало на сближаването между нашите институции и активизирането на двустранните отношения между министерствата на вътрешните работи на Република България и Република Турция, заяви заместник-министърът на вътрешните работи на Турция Зекерия Шарбак на среща със заместник-министър Веселин Вучков. Хубаво е, че от всички съседни на Турция държави именно с България сме в приятелски и добросъседски отношения и нямаме открити или нерешени въпроси, беше категоричен заместник-министър Шарбак.
На срещата бяха обсъдени детайлно всички въпроси от взаимен интерес в областта на двустранните отношения по линия на вътрешните министерство. Заместник-министър Вучков постави пред турския си колега въпроса за необходимостта от актуализация на договорно-правната база между България и Турция в областта на охраната на границите. Бяха дискутирани предложените от българската страна проекти на споразумения, чиято цел е обогатяване и осъвременяване на действащите договорености между двете страни.
Заместник-министърът на вътрешните работи се срещна с турския си колега в Истанбул в рамките на участието си в двудневна конференция на тема „Измерения на правата на човека спрямо миграцията в Европа”. Той е гост по покана на министъра на външните работи на Р Турция Ахмет Давуотглу. Форумът е в рамките на Турското председателство на Комитета на министрите на Съвета на Европа, а съорганизатор е Върховният комисариат на ООН по правата на човека.
Участниците обсъждат основните предизвикателства във връзка с нарастващата миграция в Европа, както и специфични въпроси за непридружените деца-мигранти, хуманитарните аспекти и измерението на правата на човека при контрабандата на мигранти.