Задържан за виртуално насилие и изнудване, действал от Шумен

След продължително компютърно-разузнавателна работа антимафиоти от ГДБОП задържаха виртуален насилник и изнудвач и двамата му помощници

Вчера на територията на Шумен бе проведена специализирана полицейска операция. В акцията са участвали служители на сектор “Компютърни престъпления и интелектуална собственост” – ГДБОП и техните колеги от Шумен.
Подаден бил сигнал за реализирани контакти във виртуална среда с малолетни и непълнолетни лица, с цел склоняване към блудствени действия, придружено със заплахи за сексуален садизъм и физическо насилие над тях, както и разпространение на материали с порнографско съдържание в Интернет. Антимафиотите предприели незабавни действия. В хода на работата те установили фактите – сигналът е подаден от майката на потърпевшо 15-годишно момиче, което има регистрация във Фейсбук и в началото на февруари приело покана за приятелство от потребител “Наталия”. По-късно последвала и покана за размяна на скайп акаунти. Постепенно, в отначало безобидния виртуален диалог, “Наталия” започнала да приканва момичето да се разголва и го принудила да й признае, че снимката й в социалната мрежа е реална. След кратко прекъсване, в средата на април комуникацията е възобновена от страна на “Наталия”, но тогава момичето получило поредица порно снимки, придружени с неприлични фотоси на мъжко голо тяло и на кукла в женско бельо и с избодени очи. Едновременно с това момичето било засипано с многобройни провокативни и крайно вулгарни въпроси. 15-годишната девойка се оплакала в скайпа на приятелката си “Наталия”, че не е тази за която се представя, но получила отговор, че въпросната дама “има странни приятели” и затова й праща такива снимки.
Все пак, скоро във виртуалното пространство лъснала истината – “Наталия” се разкрил – мъж на средна възраст, среден на ръст, леко кривоглед, който повторно пратил неприлични снимки, но и предложение да я снима в порнофилм. Уточнил и мястото – изоставен цех, който уж бил на дядо му. Оттук насетне кореспонденцията станала зловеща – неизвестният заплашил момичето, че знае къде учи /от данните във Фейсбук/, ще я изнасили жестоко и ще я убие брутално. Заплахите той прехвърлил в групова дискусия в скайп, където разказвал с вулгарни подробности намеренията си спрямо момичето. Тогава девойката блокирала профила на мъжа в скайпа и изтрила данните от Фейсбук.
В края на април антимафиотите от “Компютърни престъпления” – ГДБОП тръгват по следите и възстановяват кореспонденцията, установяват необходимите данни относно регистрацията на скайпа, пощенската кутия и IP адреса на мнимата приятелка. Компютърните разузнавачи стигат до сайт за запознанства, в който потребителят се е регистрирал с псевдоним и разкриват самоличността му И.Г./27 г./, който живее в Шумен.
Изяснено е, че той е регистрирал във виртуалната среда /Фейсбук и сайт за запознанства/ фалшиви профили на 16 и 19-годишни момичета, за да осъществява контакти с непълнолетни девойки, да ги склонява към блудство и участие в порноматериали под въздействие на заплахи  включително и за саморазправа.
Вчера материалите са докладвани в областната дирекция на МВР в Шумен.
Извършени са процесуално-следствени действия на територията на града. Предприето е претърсване на адреса на заподозрения и са открити веществени доказателства. Иззета е компютърна система. В хода на работата са установени и двама негови съучастници в създаването на материали с порнографско съдържание. За 24 часа са задържани И.Г./27 г./, Е.Р./28 г./ и И.Ц./33 г./ от Шумен. Иззети са веществени доказателства, потвърждаващи престъпната им дейност.
Образувано е досъдебно производство по чл.158а, ал.1 от НК.
Работата по случая продължава.