ЕДИННИ ПРАВИЛА ЗА БАНКОВО ОБСЛУЖВАНЕ НА ДЪРЖАВНИТЕ ТЪРГОВСКИ ДРУЖЕСТВА ЩЕ ПОДГОТВИ РАБОТНА ГРУПА НА Министерството на финансите

Единни правила за банково обслужване на държавните търговски дружества ще подготви работна група под ръководството на Министерството на финансите, съвместно с Асоциацията на търговските банки в България, БНБ и банкови експерти. Това съобщи вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков след редовното правителствено заседание.

Единните стандарти трябва да бъдат подготвени до месец и да влязат в сила веднага. Те ще осигурят единни стандарти при избор на обслужващи банки, валидни за всички държавни търговски дружества. „Хубаво е да има прозрачни правила. По този начин и правителството, и хората ще знаят, че стандартите важат за всички държавни търговски дружества и изборът на обслужващи банки ще бъде открит. Оттам нататък е работа на ръководствата на дружествата да следват тези правила, които са най-добри за държавните компании”, подчерта министър Дянков.

„Дали ще има концентрация на ресурси в една или няколко банки зависи от предложенията на трезорите, но поне ще има правила, които ще определят характеристиките на банковия договор и ръководствата на дружествата ще трябва да ги следят”, коментира вицепремиерът в отговор на журналистически въпрос.