Европейската служба за външни отношения: мисия възможна

На 26 април 2010 г. министърът на външните работи Николай Младенов участва  в Люксембург в Съвета „Общи въпроси” и Съвета „Външни работи” на Европейския съюз.

Съветът „Общи въпроси” даде политически мандат на Върховния представител на ЕС за външна политика Катрин Аштън да започне разговори с Европейския парламент  по създаването на Европейската дипломатическа служба (ЕСВО). Окончателното решение за създаването на службата се очаква до края на юли, след като Аштън представи доклад как ще осигури една трета от бъдещите евродипломати да бъдат от страните-членки. Това стана по настояване на България и още 9 страни.

„Задачите пред Аштън медиите често определят като „мисия невъзможна”, но днес 27 министри на външните работи на ЕС й помогнаха нейната мисия да бъде възможна. Създадохме условия до края на годината Европейската служба за външни отношения да може да се структурира и заработи. Днешното решение се подкрепя и от Европейската комисия – остава да се постигне съгласие и с ЕП”, заяви в Люксембург министър Николай Младенов.

Министър Младенов приветства заключенията на Съвета по приетата оценка на България по степента на подготовка за присъединяване към Шенгенската информационна система. Заключенията са основа за включване на България и Румъния към системата през октомври 2010 г.

От името на българското правителство министър Младенов се присъедини към инициативата на Словения за ускоряване на визовата либерализация на Албания и Босна и Херцеговина – последните две страни от Западните Балкани, които все още нямат безвизов режим с ЕС.

В рамките на срещата се проведе съвместна сесия на външните министри с министрите на отбраната, където основна тема на дискусията беше Афганистан и бяха приети заключения по Общата политика за сигурност и отбрана. Заедно с генералния секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен беше обсъдена по-добрата координация на усилията на полицейската мисия на ЕС в Афганистан EUPOL с ИСАФ и провинциалните екипи за възстановяване. Взето беше решение за изпращане на наблюдателска мисия на ЕС за парламентарните избори в Афганистан през септември.