Докладът за нарушенията на кабинета „Станишев“ ще бъде изпратен на главния прокурор за проверка по случаите в него

Копие от доклада за разходите, назначенията и сделките, извършени през последната една година от мандата на правителството на Сергей Станишев ще бъде изпратено до главния прокурор. Това приеха народните представители със 114 гласа „за“, 42 – „против“.

През последната година от мандата си кабинетът „Станишев“ е харчил ударно и непрозрачно, се констатира в доклада. Резюме от него бе прочетено  в пленарна зала от председателя на комисията Стоян Мавродиев. В документа се отчита, че много от разходите са правени на ръба на закона и често са използвани различни „вратички“, за да се усвоят до последно отпуснатите лимити за разход. Въз основа на проверените документи, от комисията изразяват сериозни съмнения за предизборно харчене и ниска ефективност при усвояването на средствата.

Правителството на тройната коалиция през ноември и декември 2008 г. успява ударно да похарчи огромен ресурс, се посочва в материала.  Това е довело да стопяване на фискалния резерв с близо 30% – от рекордните 12,1 млрд. лв. към 31.10.2008 г. на 8,4 млрд. лв. към края на годината. Бизнесът е бил подведен да сключи договори, за които няма осигурено финансиране, а размерът им възлиза на над  2 млрд. лв. /2 158 000 000 лева /.

На фона на драстично влошаване на икономическата среда през последните 12 месеца от управлението, тройната коалиция е заблуждавала обществото, че криза няма и страната ни ще бъде „оазис на стабилност на картата на Европа“. По този начин предходното правителство е успяло за рекордно кратко време необезпокоявано да изхарчи огромен ресурс за финансиране на неясно дефинирани политики и спорни проекти, посочи Стоян Мавродиев. В доклада се атакуват  някои назначения – в дипломатически мисии и регулаторни органи, извършени, според сегашното мнозинство, непрозрачно и в „последния момент“, след договорки между коалиционните партньори.

Не са пропуснати и проблемите с усвояването на еврофондовете. Действията на кабинета при  сформирането на националния кризисен щаб във връзка с проблема със софийския боклук са били незаконни и са ощетили държавния бюджет с 1,4 млн.лв., е записано още в доклада. По този начин е било застрашено и усвояването на парите по ОП „Околна среда“. Отбелязано е и строителството на АЕЦ „Белене“, проектът „Цанков камък“, „Водното огледало“ в района на Кърджали. Временната анкетна комисия е изпратила над 100 писма с искане за предоставяне на информация и документи от министерства, агенции, областни управители, държавни медии. В отговор е получила над 35 хиляди страници с материали, отчете председателят Стоян Мавродиев.