Двама са загинали след инцидент на бензиностанция в Русе

Други трима са настанени в болница. Днес ще бъде извършен повторен оглед на мястото на злополуката

Снощи в 21.25 часа  в дежурната част на ОДМВР – Русе е получен сигнал за взрив в цистерна за светли горива на бензиностанция на ул. “Потсдам”. На мястото веднага са изпратени екипи на пожарната, Второ РУМВР и спешна медицинска помощ.
На мястото на инцидента е установено, че взривът е възникнал в подземна цистерна за ЛЗТ /лесно-запалими течности /. Тя била празна и служители на фирма извършвали почистване в нея от натрупани отлагания на съхраняваните материали.
На място са загинали – Ю.Д./35г./, който в момента на взрива е бил в резервоара и Д.В./20г./, влязъл в цистерната, за да го извади. Извън резервоара са пострадали трима мъже – К.С./30г./, Д.Д./41г./ и К.Т./42г./. Те са с различна степен на обгаряния и са настанени в русенската болница, без опасност за живота.
Взривът се е локализирал в обема на цистерната и не се е разпространил. Двамата пожарникари, които са извадили загиналите, са откарани в болница за контролен профилактичен медицински преглед. Установено е, че нямат увреждания и са освободени за продължаване на дежурството.
Местопроизшествието е посетено от сформираната специализирана оперативна група от ОДМВР – Русе за разследване на трудови злополуки и експерт на Инспекцията по труда. Извършени са редици процесуални и полицейски действия.
Уведомен е дежурен прокурор в окръжната прокуратура. Образувано е досъдебно производство.
Днес ще бъде извършен повторен оглед на мястото на инцидента. Извършени са контролни измервания от служителите на Гражданска защита, не е констатирано замърсяване на въздуха, няма опасност за населението.