Данъчен служител е задържан при спецоперация в столицата

30-годишният ревизор е уличен в участие в престъпна схема за източване на ДДС

Служител на Териториалната дирекция на НАП – район „Оборище”, е задържан днес. Съвместната операция е на главните дирекции “Криминална полиция» и «Досъдебно производство, със съдействието на Националната агенция по приходите (НАП) и под ръководството на Софийска градска прокуратура. Реализацията е по линия на противодействието на корупцията в държавната администрация.
Задържаният е И.М. /30 г./, ревизор в дирекцията. Той е уличен в участие в престъпна схема за източване на ДДС, като подпомагал престъпна група с разяснения и информация.
Престъпната група е избягвала плащане на ДДС чрез фиктивни фактури, включително издавани от починали вече лица, за милиони левове.
Реализацията е резултат от няколкомесечна работа на криминалистите и е продължение на специализираната полицейска операция, проведена в края на януари.
Тогава бяха разследвани 38 фирми, участвали във верига за ДДС измами, които са ощетили държавния бюджет с над 20 млн. лева. Установено е, че голяма част от тези фирми са били дерегистрирани по ДДС. Събрани са доказателства и за около 10 новорегистрирани фирми по ЗДДС, чрез които също се избягвало установяването и плащането на данъчните задължения.
Тогава четирима бяха привлечени като обвиняеми за участие в организираната престъпна група. Двама от тях към момента са с постоянна мярка «задържане под стража».
По случая е образувано досъдебно производство по чл. 321 от НК, за организирана престъпна група във връзка с чл. 255, визиращ данъчни престъпления. То се наблюдава от Софийска градска прокуратура.
Проверяват се четири адреса, свързани с престъпната дейност на групата, три от които – в столицата.
Работата по разследването продължава.