Данидин, Крайстчърч

Крайстчърч – най-големият град на Южния остров . Разположен е на брега на Тихия океан . Той се смята за най-английския град зад пределите на Англия . За разлика от други големи градове в Нова Зеландия , той се намира в равнинна местност , което не ограничава териториалното му нарастване . Улиците са дълги и прави , като се пресичат под прав ъгъл . В града има много градини и зеленина .

Река Ейвън , протичаща през Крайстчърч , прави в центъра на града голям завой и обкръжава , подобно на средновековен ров най-интересните места – музей , картинна галерия , ботаническа градина и Кентърбърийския университет . Този университет е известен в целия свят с това , че именно в него започва своята научна кариера най-известният новозеландец , „бащата” на съвременната атомна физика Ърнест Ръдърфорд.

Данидин – град , намиращ се на югоизточното крайбрежие на Южния остров , на юг от град Крайстчърч . Той е най-шотландският град . Сходството му с шотландската столица Единбург съвсем не е случайно . Шотландските преселници основават град и му дават древното келтско име на Единбург , като такова на новото селище – Данидин . Даже голяма част от улиците имат и имената на улиците на Единбург и могат да се видят по улиците на този новозеландски град . За Шотландия тук напомнят и климатът и обичаите .

На централния грдски площад има много известен паметник . На него са статуите на двамата Бърнс : единият е на знаменитият шотландски поет Робърт Бърнс , а другият е на неговия племенник , който основава града .