ДАНАИЛ, ДАНИЕЛ

Значение и произход на името: Бог с мой съдия (от древноеврейски).

Характер и съдба: Данаил е спокоен, сдържан, малко муден човек. Бурите в душата му остават незабелязани за околните. Външно той винаги е усмихнат, доброжелателен, не повишава тон. Не понася лъжата, може да избухне, но бързо се успокоява и не е злопаметен. Понякога изглежда малко плах, но в него има мъжка сила и гордост. Болезнено преживява измяната на приятелите си, макар че се случва и той да забрави някого и да си спомни за него чак когато му потрябва за нещо.

Данаил има силно развито образно възприятие, затова може да стане добър актьор или художник.

Но може да бъде и учен, конструктор, предприемач, строител. С каквото и да се занимава, за него работата винаги е на първо място.

Обикновено е в състояние безпогрешно, от един поглед, да си избере жена. За него не е от значение дали е красива, а дали е мил, добър, сърдечен човек. Често се спира на колежка. Семейството и роднинските връзки са важни за Данаил. Той обича децата и дома си, посреща празниците с роднините.

Особености на общуването с него: доста трудно е да въвлечете Данаил в разгорещен спор. Най-вероятно той търпеливо ще се опитва да аргументира мнението си, без да се поддава на никакви отрицателни емоции. С готовност би се отзовал на молба за помощ, може дори да си затвори очите пред някое нарушение на дисциплината, за която е длъжен да следи, макар че това ще го измъчва вътрешно. Ако усети хитруване в действията на молителя, този човек завинаги ще загуби уважението му.

Астрологична характеристика. Зодиакален знак: Рак. Планета: Плутон. Цвят на името: тъмносин. Камък-талисман: лазурит. Растение: лютиче. Животно: катерица. Щастлив ден: сряда.

Имен ден: 17 декември – Прор. Даниил и Св. Три отроци Анания, Азария и Мисаил.