ДАМЯН

Значение и произход на името: укротител (от гръцки).

Характер и съдба: обикновено Дамян е емоционален, темпераментен, общителен и любознателен, но характерът му едва ли може да се определи като открит и обикновен.

Дори да изглежда весел и добродушен, не бива да се забравя, че зад тази маска вероятно се крие доста уязвимо самолюбие. В конфликтна ситуация той може и да не издаде обидата си, но ще я запомни. С приятелите си обикновено е доста сърдечен, но често зад безкористната му помощ стои някаква сметка.

Дамян върви направо към целта си, без да се спира пред трудностите, но и без да прави компромиси. Тази неотстъпчивост обаче не му е от полза — с малко повече дипломатичност би могъл да постигне подобри резултати. В някои случаи постъпките му са продиктувани от пресметливост и егоизъм.

Артистичността, енергичността и честолюбието му помагат много в живота, особено когато са съчетани с чувство за хумор. Ако то липсва, Дамян може да страда от пристъпи на депресия и апатия. По всяка вероятност той ще придава голямо значение на кариерата си, в която ще постигне значителни успехи.

Жени се по любов, но изборът му не е лишен от пресметливост. Обикновено е верен на жена си, макар че може за кратко да се увлече по друга. Той самият си прощава тази слабост, но строго следи жена му да не поглежда друг мъж.

Особености на общуването с него: Дамян е податлив към ласкателства и се отнася ревниво към

успехите на другите. В екстремни ситуации може да прояви храброст и временно да забрави за своята изгода, но очаква похвали за това. Най-много се страхува да не го помислят за страхливец. За него има голямо значение как изглежда в очите на околните. Въпреки многото си недостатъци Дамян е добър човек и близките му трябва да го приемат такъв, какъвто е.

Астрологична характеристика. Зодиакален знак: Телец. Планета: Венера. Цвят на името: оловно-сив. Камък-талисман: сапфир. Растение: кестен. Животно: теле. Щастлив ден: петък.

Имен ден: 1 юли – Св. св. Безсребр. Кузма и Дамян.