Гуанджоу, Чженчжоу

Чженчжоу – град в южната част на Централен Китай . Явява се административен център на провинция Хънан . Градът е важен железопътен възел с изгодно географско положение . Той е голям индустриален и образователен център / в града има много висши учебни заведения /, но е известен и със своята история . Подобно на Лоян той принадлежи на категориите на най-древните градове . В близост до него има редица паметници , отнасящи се до второто хилядолетие пр.н.е. Старото градско ядро е оградено от крепостна стена .

Гуанджоу / Кантон / – град в Южен Китай , административен център на провинция Гуандун , около делтата на река Чжуцзян . По-старите квартали на града са източните . В миналото това е т.нар. „Вътрешен град”, който някога е бил заграден с крепостни стени . В по-ново време тези стени са срутени . През първата половина на ХІХ в. Гуанджоу е обявен за „открит град” по подобие на Шанхай . Тогава започва неговото развитие , като някои части на града придобиват европейски облик. След Втората световна война започва неговата индустриализация , която се засилва в последните две десетилетия . Този град е и важен транспортно-търговски възел за обширната територия , която гравитира към река Чжуцзян .

Околностите на Гуанджоу са много живописни . От планините , намиращи се на североизток се открива великолепна панорама към града , който е доста осъвременен. В хълмистата северна част на града има исторически паметници . Климатът на града е с тропичен и мусонен характер . Той е много озеленен с вечнозелени дървета и храсти , които му придават екзотичен вид .