Град Хавана

столица на Република Куба . Разположена е в северозападната част на остров Куба , на брега на Атлантическия океан . Градът възниква в периода 1519 – 1521г. От края на ХVІ в. Хавана се превръща в главно испанско селище на Антилските острови и пристанище , от където богатствата на Испанска Америка се отправяли към метрополията .

Хавана е един от най-красивите градове на Латинска Америка . На запад от залива се намира старата Хавана , която е запазила очарованието от колониалния период . През ХVІ – ХVІІІ в. е построен правоъгълният площад „Пласа де Армас” с Двореца на генерал-капитана / управителя на Куба в колониалния период /.  Дворецът , строен в периода 1777 – 1791г. в наши дни е интересен исторически музей , който се посещава от много туристи . Интересно място е и Съборният площад „Пласа де ла Катедрал”, където е изградена и най-голямата катедрала в Хавана през периода 1748 – 1789г. За известно време тук е бил и гробът на Христофор Колумб . След прогонването на испанците от острова в края на ХІХ в. , тленните му останки са пренесени в Испания . В старата Хавана има много църкви и домове в бароков стил .

При входа на залива има интересни крепости . Най-интересна е тази , разположена на източния бряг – крепостта „Ел Моро” строена в периода 1589 – 1630г. от архитект Б. Антонели и допълнително доизградена в периода ХVІІІ – ХІХ в. На източния бряг на залива е още крепостта „Ла Кабаня”, а на западния бряг са крепостите „Ла Пунта” и „Ла Фуерса”. През ХІХ в. се изграждат богатите квартали „Саро” и „Ведадо”, а през ХХ в. – потопените в зеленина квартали „Мирянао” и „Мирамар”. Интересна за туристите е крайбрежната улица „Малекон”. Тук вълните на океана се разбиват в брега . На него се устройват шествия и карнавали . Интересни са и сградите на многоетажните хотели „Хавана либре” и „Хавана ривиера” / 1958г. / и сградата на Националният Капитолий / 1925г. /, който е копие на Капитолия във Вашингтон / САЩ /. В Хавана има и много паметници – Монументът „Хосе Марти” висок 70м , паметниците на националните герои Максимилиано Гомес , Антонио Масао и други .

Хавана е важен културен център . Има голяма градска библиотека / 1901г. /, Национален музей / 1913г. / за европейско и кубинско изкуство , Музей на декоративното изкуство / 1964г. /, Антроположки музей за културата на народите на Америка , Океания , Азия и Африка / 1903г. /, Музей „Хосе Марти” / 1925г. /, Исторически национален музей на Хавана / 1947г. / и други . На около 15км от Хавана е къщата-музей „Ърнест Хемингуей”, която той дълго време е обитавал при престоя си в Куба . В старата Хавана , на една малка уличка недалеч от старата градска катедрала е любимото заведение на писателя , което днес е важна туристическа атракция . Около Хавана е и известното заведение „Тропикана”, чиято програма привлича хиляди чужди туристи .