В хода на полицейските проверкив страната, са иззети над 1000 кутии и 200 стека цигари без бандерол

В хода на полицейските проверки и специализирани операции вчера в страната, са иззети над 1000 кутии и 200 стека различни цигари, над два тона алкохол без бандерол.
Видин: Вчера служители на районното полицейско управление и Митническо бюро-Видин заедно проверили търговски обект на Общинския пазар. В магазина, автомобила и в жилището на материално отговорно лице О.И./25г./ от Видин , съвместният проверяващ екип открил 190 кутии цигари без бандерол – «Вайлет”, “Вайсрой” и “Велтон”. Съставен е акт за констатирано митническо нарушение. При полицейска операция в с.Старопатица, община Кула е проверен Т.Ж./68г./ от селото, който пренасял 31 кутии цигари „Ростовские“, без български. За случая са уведомени служители на Митница“- Видин.
Хасково: Конфискуваните безакцизни цигари са 475 кутии. Вчера икономическите полицаи и криминалисти проверили павилион на ул.”Ястреб” в областния град, собственост на 60-годишна хасковлийка. В лавката са открити 135 от кутиите. Последвало е претъсване в гараж на 32-годишния й син, откъдето са иззети 340 кутии цигари от различни марки. Общото количество папироси е предадено с протокол за доброволно предаване.
Плевен. Контрабандните цигари са иззети при операция в Плевен и Червен бряг. Вчера служители от Второ управление на МВР в Плевен проверили улични търговци на пазара в града, където четири жени и двама мъже от с.Буковлък търгували нелегално с цигари без бандерол. Иззети са  73 кутии. По-късно икономически полицаи започнали проверки в шест търговски обекта в областния град и в хранителен магазин в кв.«Сторгозия», ползван от 46-годишна, намерили 551 къса насипни цигари с надписи  „Victory“ light , „The king“ и „Merilyn“ slims. За случая е сезирана прокуратурата. При проверките в Червен бряг, от хранителен магазин и снек бар са иззети 420 къса тютюневи изделия от марката „Ева Слимс“ без бандерол. Контрабандните папироси са иззети.
Подобни проверки предприели икономически полицаи в Самоков – от павилион са иззети са  над 50 кутии –  част от тях без бандерол, други с изтекъл срок на ползване. По случая е образувано досъдебно производство.
Ботевградски служители на реда,в рамките на планирана операция извършили проверка на къща в с. Скравена, собственост на Н.Й. /53г./ . Униформените открили около 90 кутии цигари без бандерол от марките “Виктори”, “Вайсрой” и др.
В Пазарджик екип на група „Пътен контрол” спрял за проверка лек автомобил „Москвич Алеко”. полицаите установили, че водачът С.К./39г./ от с.Паталеница превозвал в багажника 167 кутии цигари без бандерол. При претърсване в жилището му са намерени още 240 кутии от различни марки. Акцизната стока е иззета, а притежателят й – задържан за  24 часа.
Бургас. Полицаи от областната дирекция проверили лек автомобил “Мерцедес”, управляван от П.В. (36г.) от Садово, с който шофьорът превозвал 200 стека цигари без акцизен бандерол, опаковани в кашон от електроуред. В колата имало и пластмасови туби по 10 литра с общо 50 литра наливен алкохол (мастика, ракия, джин).  П.В. е задържан за 24 часа. При операция на територията на РУ-Средец в три търговски обекта са установени и предадени доброволно 59 кутии цигари с изтекла валидност на акцизния бандерол. По-късно през деня, при обход на с. Миролюбово полицейски екип  спрял за  проверка микробус “Пежо Боксер”,  в който са открити шест пластмасови бидона с общо 1050 л алкохол. Микробусът и пътуващите в него И.Ж. (49г.) и Д.И. (21г.) са отведени във Второ РУ “Полиция” – Бургас.
Ямбол. Служители от сектор “Икономическа полиция” в областната дирекция иззели над тон фалшив алкохол от нелегален склад в Ямбол. При полицейска операция вчера срещу нерегламентираното разпространяване  на акцизни стоки, в района на “Индустриална зона” е установено помещение, ползвано за “таен” склад за спиртни напитки. Извършен е оглед и са иззети 498 бутилки по 2 литра и 16 туби по 5 литра, без бандеролна лента. Част от бутилките са без етикети. Съдържанието на  спиртна течност е с различен цвят и мирис на ракия, мастика, мента, коняк и уиски. Също вчера, в хода на проверки в магазинната мрежа в Елхово, служители от Районното управление иззели 277 бутилки спиртни напитки  – различни марки и литраж, облепени с неистински бандерол. Шишетата са намерени в два търговски обекта в Елхово, собственост на юридически свързани фирми.
По всички изброени случаи са образувани досъдебни производства. До три години лишаване от свобода е наказателната отговорност за всеки, който продава или държи на склад акцизни стоки без бандерол. Полицията ще продължи проверките. Целта е предотвратяване, пресичане и разкриване на престъпления, свъразни с нерегламентирана търговска дейност с акцизни стоки без бандерол, с неистински или с изтекъл срок на валидност, или без разрешително за продажба на тютюневи изделия.