Водещите Новини Бойко Борисов: Ако ПРО стане доктрина на НАТО, страната ни ще участва. Системата гарантира сигурността на 900 милиона европейци

България може да играе ключова политическа роля за евроатлантическата интеграция на балканските държави, е оценката на генералния секретар на Алианса Андерс Фог Расмусен

„Благодаря на България за нейната силна ангажираност с Алианса и за приноса й към нашите операции, особено в Афганистан”. С тези думи се обърна към министър-председателя Бойко Борисов генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен, който е на работно посещение в страната ни. Двамата днес обсъдиха бъдещето на Североатлантическия пакт, ролята на България на Балканите и участието на Алианса във възстановяването на държавността в Афганистан.

На пресконференция в Министерския съвет г-н Расмусен даде много висока оценка на българските военнослужещи в Афганистан и на приноса им за обучението на местните сили за сигурност. „Да развием техния капацитет е ключов елемент в нашата стратегия, защото трябва да сме сигурни, че афганистанците един ден ще могат сами да управляват собствената си страна и да осигурят нейната безопасност”, подчерта генералният секретар на НАТО. „Разполагаме с добри специалисти и в рамките на възможностите си можем да помогнем на местното население да поеме контрола и съдбата на своята държава след оттеглянето на съюзниците”, посочи премиерът Борисов.

Расмусен заяви също, че Алиансът разчита на България и нейните добри отношения със съседните страни за евроатлантическата интеграция на балканските държави. „България може да играе ключова политическа роля и да дава съвети по какъв начин НАТО да се ангажира със съответните партньори на Балканите”, каза той. „Разрухата на Балканите трябва да остане в миналото и ние да се превърнем в регион на стабилност, а това може да стане само чрез участието на всички съседни страни в евроатлантическите структури”, изрази българската позиция премиерът Борисов.

Новата стратегическа концепция за НАТО, която се очаква да бъде приета на срещата на високо равнище през ноември в Лисабон, бе другата основна тема, дискутирана между двамата лидери. Те споделиха мнението, че основната задача на Пакта ще остане колективната защита на страните-членки и тяхното население, като се отчетат новите заплахи – тероризъм, кибератаки и ракетни нападения. В този смисъл на противоракетната отбрана (ПРО) се гледа като на ефективно средство за защита.

„Ако ПРО е доктрина на НАТО, България ще участва”, заяви министър-председателят Бойко Борисов. „Когато си член на евроатлантическата общност имаш, освен права, и задължения. Още повече, че ПРО гарантира защитата на 900 милиона европейци”, подчерта премиерът. Той приветства разговорите, които се водят за привличането към нея на Русия, защото по този начин се демонстрира, че „НАТО е организация, която брани обикновените хора във всички европейски държави”.

В срещата днес участваха още министрите на външните работи и на отбраната Николай Младенов и Аню Ангелов, посланикът ни в НАТО Тодор Чуров, както и помощник генералният секретар на Пакта по политическите въпроси и въпросите на сигурността Дирк Бренгелман.