Виртуални светове

С надрастване мощта на компютрите стана възможно създаването на виртуални светове В Интернет, където определено триизмерно изображение ви представя, докато разговаряте, преглеждате картини или пазарувате. Виртуалните светове внасят чувство на индивидуалност в web. Вместо да сте предоставени от някакъв си IP адрес, можете да моделирате вашето виртуално изобразен аз и да се представите в човешки (или в извънземен) образ на екраните на останалите.

Тези виртуални изображения освен това улесняват хората, воито не са особено запознати с Интернет и нейните технологии – те могат да използват изразните средства, с които са свикнали в реалния свят. Чат стаята се превръща във всекидневна, където хората пият своето кафе, а в онлайн магазина има продавач консултанти, които да отговарят на въпросите на купувачите. Повечето „стандартни“ web магазини предлагат FAQ страници и e-mail адреси за отговор на поставените въпроси, но видели ли сте (а и да има ще ги прочетете ли) FAQ страници в реален магазин?

Една от най-елементарните програми за виртуални светове е Microsoft chat, позволяваща на хората да си изберат тяло, с което да се представят на останалите по време на разговора Този чат софтуер използва IRC протокола за свързване към стандартни сървъри, но добавя графичен интерфейс към стандартния текстови чат. Вместо да виждате само текст, на екрана се показват анимирани образи, които се разхождат и си приказват.

Съществуват и много по-усъвършенствани продукти, прилагащи се в онлайн виртуалните магазини. Те имат за цел да направят пазаруването възможно най-комфортно. Едно от тези решения е Virtual Reality Online Shoping, предлагащо интегрирана среда за е-търговия с виртуална реалност и виртуални общности.

Виртуалната реалност се състои от няколко виртуални магазини, предлагаща множество различни продукти. Средата се състои не само от магазини, но и от площи за почивка и забавления. Този проект се опитва да емулира действителния процес на пазаруваме и е наистина интригуващо да го посетите.

Вместо да могат да изберат от списък (или да използват търсене) търсените от тях продукти, купувачите трябва да обходят пазарните площи по същия начин, както в реален магазин. Все пак, ако желаят посетителите могат да използват кратки пътечки.

Друг много интересен виртуален онлайн магазин е www.activeworlds.com представляващ виртуален свят с онлайн търговски център, наречен @Mart.. Повече от 100 онлайн фирми, включително Amazon.com и Beyond.com имат свои магазини в @Маг1.

Купувачите разглеждат @Mart, използвайки за придвижване мишка и клавиатура. Продуктите са показани в 20 изображения, като при щракване върху тях се извежда детайлна информация. Действителната покупка и разплащане се извършва в web сайта на онлайн търговеца, а не в @Mart. – това дава възможност на онлайн фирмите да разполагат с фантастичен магазин, без да е необходимо да променят (или дублират) съществуващата си инфраструктура.

И двете изброени по-горе виртуални решения позволяват на посетителите да се срещат с други в магазините, да обменят мнения за качеството на стоките и т.н. Собствениците на магазини също могат да взаимодействат с потребителите, да отговарят на техни въпроси или да се пазарят за цените на продуктите.

С напредъка на технологиите, след време ще е възможно да се използват модели на реалния 30 образ на хората, което ще даде възможност за провеждате на онлайн бизнес срещи в Интернет. Ще е възможно да се извършват „пътувания“ и да се участта в определени събития (примерно водене на презентация), без да е нужно физическото присъствие на даденото място.