Вежди Рашидов предостави уникални архивни фотографии на народния театър

Министърът на културата Вежди Рашидов предаде уникални архивни фотографии на Народния театър на председателя на Държавна агенция „Архиви” проф. Георги Бакалов. Официалната церемония се състоя днес във фоайето на Народен театър „Иван Вазов”.
Министър Вежди Рашидов и проф. Бакалов подписаха протокол за предаването и приемането на ценните архивни фотографии. Министър Рашидов съобщи, че благодарение на Министерството на културата фотографиите са били дигитализирани, за да могат да се съхранят за поколенията. Директорът на НТ „Иван Вазов” разказа, че това са стъклени фотонегативи, изготвени по перфектен начин от неизвестен фотограф и намерени благодарение на Иво Хаджимишев.
Проф. Бакалов благодари на министъра на културата Вежди Рашидов и изтъкна, че Държавна агенция „Архиви” е най-доброто място за съхранението на ценните фотонегативи, тъй като и помещението, и физическото им съхранение, както и работата на служителите, ще улесни достъпа на читатели до тези ценни материали, свързани с историята на театъра.
Възстановените от Иво Хаджимишев фотографии бяха показани в Международния ден на театъра – 27 март във фоайетата на Народния театър „Иван Вазов”. Изложбата бе организирана със съдействието на Министерството на културата.
С помощта на Иво Хаджимишев днес са върнати към живот общо 1730 стъклени негатива от репертоара на Народния театър. Тези, които се занимават с история на българския театър, получават чрез тази изложба – и чрез целия масив от 1730 изображения – широко поле за научна дейност. Изложбата, чието подзаглавие е „Народният театър в черно и бяло”, съдържа 120 фотографии на неговите строители и легенди, като се започне от Пейо Яворов, Йозеф Шмаха, Кръстьо Сарафов, Сава Огнянов, Роза Попова и се стигне до Владимир Трандафилов, Константин Кисимов, Ружа Делчева, Зорка Йорданова, Ирина Тасева, Олга Кирчева, Стефан Гецов, Любомир Кабакчиев. Повече информация за изложбата можете да намерите на сайта на Народния театър.