Бойко Борисов: първата копка на строеж на магазин Икеа в България е доказателство за това, че бизнес климатът в страната е добър

Важно е да се уточни, че голяма част от мебелите, които ще се продават тук, ще бъдат българско производство. Страната ни разполага с изключително добра мебелна индустрия. Немаловажен е и фактът, че по този начин нашата дървесина няма да бъде изнасяна само за чужбина”, подчерта премиерът Бойко Борисов по време на тържествената церемония по първата копка от строежа на магазин ИКЕА. „Това, че в България започва изграждането на магазин от доказана марка и фирма е доказателство, че бизнес климатът в държавата ни е добър”, категоричен е министър-председателят.

ИКЕА е световноизвестна многонационална фирма от шведска верига, специализирана в сферата на търговията с домашно обзавеждане. Общата инвестиция е на стойност над 50 милиона евро. Предвижда се проектът в столицата да бъде изцяло завършен през 2011 г. Очакваният брой посетители на мебелния магазин през първата година е 1 600 000 души. ИКЕА в България ще заема обща площ от повече от 30 000 т2. Ще предлага 7 500 продукта и ще включва готови стаи и напълно оборудвани домове. В магазина в София се очаква да бъдат назначи 350 служители и ще има 1 200 места за паркинг (850 закрити, под сградата, и 350 на открито), ресторант за 600 посетители.