Бойко Борисов: Отношенията между България и Република Сърбия до момента не бяха на необходимото равнище

„От 2004 година не е свиквано заседание на Съвместната българо-сръбска комисия, което само по себе си говори, че до днешното ни посещение в Белград, отношенията между двете държави не са били на необходимото равнище. С министър-председателя Мирко Цветкович решихме комисията да бъде свикана веднага, за  да се заеме с решаването на съвместните ни проблеми на по-високо ниво”. Това заяви премиерът Бойко Борисов след като проведе разговор на четири очи със сръбския си колега д-р Мирко Цветкович.

Акцент по време на разговорите беше поставен  върху основни инфраструктурни и енергийните проекти и по-специално проекта за интерконекторна връзка София-Димитровград-Ниш и газопровода Дупница-Ниш. Двамата правителствени ръководители се договориха да се ускорят дейностите по изграждане на магистралата София-Ниш и тя да бъде пусната в експлоатация в края на 2012 година. „Приветстваме правителството на Сърбия, че до 2012 година имат финансиране от Световната банка за изграждане на по-тежката част от пътя”, заяви премиерът Борисов. Проектът за  българския участък от 60 км. ще бъде готов до края на годината и страната ни ще кандидатства за финансиране в размер на 350 млн. евро по Европейските програми. Относно проекта за изграждане на АЕЦ „Белене” премиерът Мирко Цветкович заяви, че сръбски експерти ще се запознаят с документацията, след което правителството ще вземе решение дали и с какъв процент инвестиции страната би могла да участва.

„Има добро сътрудничество и взаимно доверие между България и Сърбия.Нашата съседка може да разчита на пълната ни подкрепа за присъединяване към Европейския съюз”, категоричен е министър-председателят Бойко Борисов. Той е убеден, че България и Сърбия заедно могат се справят с всички проблеми и да преодолеят спада на стокообмен между двете държави. „С Мирко Цветкович се договорихме нашите служби да работят относно размяна на информационни данни в реално време по въпроси, свързани с разузнаването и контраразузнаването, както и справяне с контрабандата и безкомпромисна борба с организирана престъпност”, подчерта министър-председателят Бойко Борисов. Той допълни, че се работи активно и за изграждане на ГКПП-та на българо-сръбската граница.

По думите на българския премиер мирът на Балканите може да съществува, ако страните от региона си помагат взаимно. „Сърбия трябва да знае, че в лицето на България има пълна подкрепа и добър приятел”, допълни той.

След пленарните разговори между двете делегации заместник министър-председателят и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов и неговият сръбски колега Ивица Дачич подписаха Междуправителствено споразумение за изграждане и функциониране на съвместен контактен център за полицейско и митническо сътрудничество. Предвижда се контактният център да бъде изграден на българска територия, на ГКПП – Калотина. Създаването на контактни центрове за полицейско и митническо сътрудничество е в съответствие с най-добрите европейски практики. Изграждането на контактния център на Калотина ще даде на полицейските и митническите органи на двете страни възможност за по-бърз обмен на информация и предприемане на своевременни и адекватни действия във всеки отделен случай. Той ще подпомогне в голяма степен взаимодействието между сродните служби както по отношение на охраната на границата, така и на противодействието на организираната престъпност, нелегалната миграция и трафика на хора, и разбира се – противодействието на контрабандата и митническите нарушения.

По време на официалното си посещение в Република Сърбия министър-председателят Бойко Борисов ще се срещне и с президента на страната Борис Тадич.