Бойко Борисов: Одобряването на конвергентната програма е положителна оценка за работата на правителството

„Одобряването на конвергентната програма е една изключително добра оценка от страна на ЕС за работата на новото правителство”. Това заяви премиерът Бойко Борисов по повод днешното становище на Съвета „Общи въпроси” на ЕС. „Благодаря на европейските ни партньори за обективната преценка. Ще се постараем да приложим на практика препоръките, които Съветът на ЕС ни дава“, допълни министър-председателят Бойко Борисов.

В становището на Съвета се посочва необходимостта от ускоряване на реформите в сферите на здравеопазването, пенсионната система, образованието, държавната администрация и бизнес средата. България трябва да продължи да прилага стриктна фискална политика.

Конвергентната програма на България беше формално одобрена днес в Люксембург в рамките на редовното заседание на Съвета „Общи въпроси” на ЕС. Преди това на няколко заседания през изминалия месец документът бе дискутиран на Икономически и финансов комитет и на Съвета на ЕС по икономически и финансови въпроси (ЕКОФИН).

Съветът потвърди положителната оценка на Европейската комисия за усилията на българското правителство за поддържане на стриктна и предвидима фискална политика за стабилност на публичните финанси. През март ЕК определи като „адекватна” макроикономическата политика на правителството и препоръча да бъде продължен курсът към реализиране на планираните структурни реформи.