Бойко Борисов: МС ще финансира участието на българския отбор в VI Европейски игри за трансплантирани и диализноболни в Ирландия

„Важно е да покажем на донорите, че хората с трансплантирани органи живеят напълно пълноценно и днешната инициатива е доказателство за това. Тези, които даряват органи, имат възможност да спасят човешки живот, а и частица от тях да продължи да живее след смъртта.” Това заяви министър-председателят Бойко Борисов след като откри Вторите Национални игри за трансплантирани и диализноболни в столицата в комплекс „Царско село”.

Премиерът обясни, че усилията на правителството са насочени към това да се обясни какво представлява донорството и колко важно е да се даряват органи. До 2009 г. ( през месец август) организаторите констатираха, че са били извършени едва четири трансплантации, а от тогава до сега благодарение на политиката на българското правителство – 50. Трансплантираните хора за момента в у нас са 529.

„Разпоредих 10 трансплантирани и 5 диализирани – общо 15 човека, да бъдат командировани от името на Министерския съвет, за да участват в Европейско първенство в Ирландия.”, каза министър-председателят в отговор на това, че липсват средства, за да бъдат изпратени участници във въпросното състезание от българска страна.  Той обеща да бъдат осигурени необходимите разходи за транспорт и престой  – по 2 000 лв. на човек.  „Догодина участниците в Националните игри ще могат да ползват резиденцията в „Бояна” напълно безплатно, за да не заплащат пари допълнително за зала”, допълни още премиерът Бойко Борисов.

Директорът на Изпълнителната агенция по трансплантации – д-р Теодора Джалева благодари на Министерския съвет, на Министерството на здравеопазването и лично на министър-председателя за това, че трансплантациите в България се увеличават.

Игрите са част от Националната кампания за донорство и се провеждат под патронажа на премиера на Република България Бойко Борисов. Възрастовата група на участниците в тях тази година е от 18 до над 50 години, сред които има хора, претърпели чернодробни, бъбречни, сърдечни трансплантации и такива на хемодиализа. Партньори на събитието са Министерството на здравеопазването, Министерството на физическото възпитание и спорта, Изпълнителната агенция по трансплантации и Националната пациентска организация.