БОЙКО БОРИСОВ: БАН ще бъде първостепенен разпоредител с бюджетни средства със заместник-началник по финансите

„Българската академия на науките ще бъде първостепенен разпоредител с бюджетни средства със заместник-началник по финансите. Централното управление се запазва, никой не е имал намерение то да се закрива”- това заяви премиерът Бойко Борисов след като проведе среща с представители на протестиращите академици в Министерския съвет.

Министър-председателят допълни, че Академията има пълната подкрепа от страна на правителството. „Никога не е бил поставян или разглеждан въпрос БАН да бъде закрита, но там трябва да продължат да провеждат реформата и до края на годината да имаме резултати – качествена продукция, да бъдат за пример, да работят ефективно”, категоричен е премиерът Бойко Борисов. Той уточни, че на този етап съкращения се извършват във всички области, като това се отнася и за БАН. От своя страна, председателят на БАН изтъкна, че за учените е много важно, че имат подкрепата на премиера за осъществяването на реформата. По думите на акад. Никола Съботинов учените, които не проявяват нужните качества, ще бъдат съкратени.

Министър-председателят Борисов каза още, че държавата няма да преобразува собствеността върху имотите на академията и никой няма намерение да се възползва от тях. Той изтъкна, че се проверяват създадените в миналото възможности за продажба на имоти на БАН. „Ако бъдат установени нарушения, те ще бъдат дадени на прокуратурата”, категоричен е Бойко Борисов.

„Имаме намерение да оптимизираме и усъвършенстваме финансите в БАН”, каза министър Сергей Игнатов след провелото се заседание на Министерския съвет. По думите му никога не е била предвиждана възможността академията да бъде закрита.