БОЖИДАР

Значение и произход на името: божи дар (от славянски).

Характер и съдба: човекът с това име винаги се стреми към свобода и истина. Честността е главен критерий в поведението му. Притежава сложна душевност, развита фантазия, остра наблюдателност. Талантлив е, но е и доста конфликтен. Никога не натрапва мнението си. Умее да преодолява препятствия и благодарение на прагматичността си постига успех в живота.

Божидар има добри делови качества, може да намери изход и от най-трудното положение. В службата мнението му се чува, колегите му вярват и знаят, че преди да вземе решение, е преценил и проверил всичко по няколко пъти. Много често заема ръководни длъжности. По професия може да бъде биолог, юрист, историк, консултант. Но някои от тези хора така и не успяват да разкрият талантите си.

Той е отличен шофьор, обича пътуванията и голяма част от живота си прекарва на път. Любознателен е, има особено пристрастие към приключенската литература и самият той пише доста добре. Изобщо хората с това име са чаровни и магнетични.

Кресливо облечените и безвкусно гримираните жени едва ли могат да съблазнят Божидар. Неговата избраница обикновено е стилна, женствена, сериозна. Той е прекрасен съпруг и баща и добър стопанин. Към децата е строг, отнася се с разбиране към дребните слабости на жена си, занимава се с важните въпроси в семейството.

Особености на общуването с него: с Божидар е най-добре да се държите непосредствено и искрено, но без фамилиарности. Той уважава достойните опоненти. Ако ви хрумне да демонстрирате превъзходство над него, вероятно ще срещнете суров отпор.

Астрологична характеристика. Зодиакален знак: Стрелец. Планета: Юпитер. Цвят на името: син. Камък-талисман: сапфир. Растение: топола. Животно: кон. Щастлив ден: четвъртък.

Имен ден: съботата след Сирни Заговезни (То-доровден).