Билки-спаднал стомах

Спадането на стомаха може да бъде вродено или е част от общото спадане на коремните органи, черния дроб, далака, бъбреците. Причините са застоялият живот, прекомерно тежка физическа работа и силно отслабване на организма. Усеща се тежест в корема, киселини, понякога болки в стомаха и гръбнака между плешките, главоболие и сърцебиене. В лявата горна половина още от сутринта започва теглеща болка в посока на сърцето. Такъв стомах се изпразва бавно. При натискане в областта на пъпа издава звук на плискаща се вода.

Народната медицина препоръчва следното лечение:
•    Сутрин, обед и вечер след ядене даваме на болния по една чаена лъжичка от следната смес: вземаме 500 гр чист нектарен мед и 50 гр чиста борова смола. Смесваме ги добре и ги варим на водна баня в продължение на 10 минути.

•    Вземаме по 50 гр от билките агримония, цвят от бял и жълт равнец, мента, бяло подъбиче, червен кантарион, синя тинтява и корени от цикория. Нарязваме билките на ситно и ги смесваме добре. От готовата смес вземаме 3 пълни супени лъжици и ги заливаме със 600 гр вряща вода, като продължаваме да ги варим още 15 минути на тих огън, в захлупен съд. След като отварата изстине, я прецеждаме и прибавяме 3 супени лъжици чист нектарен мед.