Билки-обикновена жълтеница(хепатит)

Жълтеницата представлява възпаление на черния дроб и жлъчните пътища. Най-честата причина за заболяването е вирусна инфекция, запушване от камъни, тумор и др.
Очевидният признак на болестта, е своеобразното пожълтяване, което в началото се явява в бялото (склерата) на очите, а после се разпростира по цялата кожа. Болният е отпаднал и се оплаква от разстройство в стомаха или червата и повръщане. Губи апетит и изпитва отвращение от храната. Усеща болки под лъжичката и в дясното рамо, урината му става червено-кафява, а изпражненията му побеляват (като хума). Болният има главоболие и отслабва, получава сърбеж по кожата, понякога толкова силен, че не може да спи.

Народната медицина препоръчва:
• Сутрин преди разсъмване (4 часа) още в леглото даваме на болния да изпие следната смес: вземаме 1/4 чаена лъжичка (за децата на върха на ножа) прах от реза (тя се намира, макар и рядко, в жлъчните канали на волове, телета, изсушена и стрита на прах и има тъмно-червен цвят), размита с 1 супена лъжица (за децата 1

чаена лъжичка) сок от лимон или чист винен оцет. След вземането му болният продължава да спи. Резата се взема само три сутрини подред, без да се вземат други лекарства.
Приготвяме билкова смес от следните ситно нарязани билки: по 80 гр от стрък змийско мляко, стрък хвощ; по 30 гр от стрък синя жлъчка, корен синя жлъчка, стрък глухарче; по 25 гр от кори от корен кисел трън, листа мента, стрък червен кантарион; 50 гр корен жълта тинтява. Смесваме ги добре. Две супени лъжици от сместа слагаме в 2 чаени чаши вода и ги варим 5 минути. Пие се по 1 винена чаша 4 пъти дневно преди ядене.
Вземаме предварително нарязани на ситно по 25 гр от корен цикория, полски хвощ, равнец и звъника. Смесваме ги добре. Две пълни чаени лъжички от сместа запарваме с 1 чаша вряща вода. Пие се по 1 чаша от отварата сутрин и вечер.
Предварително нарязваме на ситно от следните билки: по 20 гр от корен валериана, цвят глог; по 30 гр от кора кисел трън, листа мента. Смесваме ги добре. Две чаени лъжички от сместа запарваме с 1 чаша вряща вода и даваме сутрин и вечер по 1 чаша.
Приготвяме билкова смес от по 10 гр от следните билки: плод от кисел трън, листа от бреза, орехови листа, пресечка, звъника и равнец Смесваме ги добре. Приготвяме запарка от 1 супена лъжица от сместа с 1 чаша вряща вода. Даваме 2-3 пъти на ден по 1 чаша от запарката.
Нарязваме на ситно 2 пълни чаени лъжички лазаркиня и ги наставяме с 1 чаша вода да престоят 8 часа. Извлекът се изпива на глътки за 1 ден.
Вземаме предварително нарязани на ситно от следните билки: по 60 гр от листа мента, стрък камшик; по 40 гр от корен жълта тинтява, корен синя жлъчка, корен ревен, корен гръмотрън; по 20 гр от стрък жълт кантарион, цвят жълт смил. Смесваме ги добре. Вземаме 2 супени лъжици от сместа и ги варим в 500 гр вода в продължение на 5 минути. След като изстине прецеждаме отварата. Пие се по 1 винена чаша 4 пъти дневно преди ядене.
Вземаме от следните билки: по 10 гр от плодчета от резене, кимион; по 20 гр от кора зърнастец, листа мента, равнец, червен кантарион. Смесваме ги добре. Запарваме 1 супена лъжица от сместа с 1 чаша вряща вода. Да се изпива за 1 ден.
Приготвяме отвара с предварително нарязани на ситно по 20 гр от следните билки: кора зърнастец, блатен трилистник, корен жълта тинтява, змийско мляко, корен глухарче, листа мента и ги смесваме добре. Възваряваме 1 супена лъжица от сместа с 1 чаша вода. Пие се по 1 чаша от отварата 2 пъти дневно преди ядене.
Смесваме добре следните билки: по 10 гр от лайкучка, корен сладник; по 20 гр от звъника, змийско мляко, листа мента. Приготовление и употреба като горната рецепта.
Приотвяме запарка от следните билки: по 10 гр от цвят див мак, цвят мъртва коприва, цвят лайкучка; по 30 гр от цвят трънка, кора зърнастец. Смесваме ги добре. Даваме на болния 1 чаша запарка вечер, която приготвяме от 2 чаени лъжички от сместа и 1 чаша вряща вода.
Вземаме предварително нарязани на ситно от следните билки: 10 гр карамфил; 20 гр плодчета от анасон; 30 гр кора от зърнастец и 40 гр листа от мента. Смесваме ги добре.