Билки-белодробна туберкулаза

Туберкулазата е заразна болест, която се причинява от микробактерия на Кох. Без неговото проникване в човешкия организъм болестта не може да се развие. Като заразна болест обаче, туберлкулозата е своеобразна и има много особености, които я отличават от обикновените остри заразни заболявания, като шарките и др. Преди всичко, не всяко заразяване с туберкулозни бацили предизвиква заболяване. Здравият човек има мощни защитни сили против туберкулозата. Те го предпазват от заболяване, когато заразяването е настъпило с малко бактерии и не се повтаря често.
В началото признаците са преди всичко: обща слабост, отпадналост, лесна умора, леност, спадане на теглото, загуба на апетит, повишена температура, както и честа суха кашлица. По-късно: храчки, болки в гърдите, задух и кръвохрачене. Тубелкулозата е много сериозно заболяване и трябва да се лекува в болнично заведение.

Народната медицина препоръчва общо засилване на организма, със силна екологична храна и следните билкови рецепти:
Приготвяме билкова смес от по равни количества ситно нарязани билки: листа подбел, корен от сладник, бударица, пача трева, медуница, полски хвощ и ги смесваме добре. Три супени лъжици от сместа запарваме в продължение на 15 минути с 0,5 л вряла вода. Да се изпие на глътки за 1 ден.
Вземаме по равни количества ситно нарязани от билките: мащерка, росянка, полски хвощ, бударица, пача трева. Смесваме добре. Три супени лъжици от сместа запарваме с 0,5 л вряща вода в продължение на 15 минути, след което прецеждаме запарката. Да се изпие на глътки за 1 ден.
Нарязваме на ситно по 20 гр бударица, полски хвощ, пача трева и игликов корен и ги смесваме добре. Три супени лъжици от сместа запарваме с 0,5 л вряща вода. След като изстине прецеждаме запарката. Пие се на глътки за 1 ден.
Вземаме по 20 гр предварително ситно нарязани от билките: пелин, бударица, медуница, равнец, къпинов лист и ги смесваме добре. Една супена лъжица от сместа наставяме с 1 чаша студена вода в продължение на 2 часа, след което възваряваме и след 10 минути прецеждаме. Да се изпие на глътки за 1 ден. Препоръчва се при липса на апетит.
Приготвяме билкова смес от ситно нарязани билки: 100 гр корен кръвен здравец; по 50 гр от корен бял оман, стрък хвощ, стрък синя тинтява; 40 гр корен блатен тъжник. Смесваме ги добре. Две супени лъжици от сместа варим с2 чаени чаши вода в продължение на 10 минути. Прецеждаме и даваме на болния по 1 винена чаша 4 пъти дневно.
Вземаме ситно нарязани по 50 гр от следните билки: стрък бял равнец, стрък жълт равнец, стрък жълт кантарион, стрък червен кантарион, стрък синя тинтява, листа подбел, стрък камшикт, корен бял оман. Смесваме ги добре. Две супени лъжици от сместа варим с 500 гр вода в продължение на 10 минути. Прецеждаме и даваме на болния по 1 винена чаша 4 пъти дневно.