Билки-атеросклероза

Атеросклерозата е удебеляване и загуба на еластичността на стените на артериите и кръвоносните съдове. Заболяването се среща по-често в зряла възраст. Важно значение имат нервно-психичните напрежения, хроничните отравяния с тютюн, алкохол, кафе, олово и др, които допринасят за развитието на болестта. Преяждането, особено с месо и мазнини, също улеснява настъпването на това заболяване. Причина за заболяване от атеросклероза могат да бъдат и някои други заболявания като диабет, подагра, микседем, ревматизъм и др.
При атеросклероза на мозъчните артерии болният се оплаква от главоболие, безсъние, виене на свят, раздразнителност, разсеяност. Лесно се уморява, лесно забравя, особено близки събития. Често настъпва краткотрайна загуба на съзнанието. При напреднали случаи може да последва мозъчен удар и парализа.
При атеросклерозата на аортата болните усещат болки в гърдите, сърцебиене, болки разпростиращи се в лявата ръка, лесно изморяване, виене на свят, шум в ушите и високо кръвно налягане.
При атеросклероза на сърдечните артерии болните имат пристъпи от силни болки в областта на гръдната кост, които се явяват при преумора, качване по стълби, при напрягане, при ходене. Понякога болните се оплакват от задух – сърдечна астма.
При атеросклероза на повърхностните артерии болните усещат студенина, тръпнене по крайниците, наплив на кръв в главата, посиняване, пребледняване на пръстите в краищата, главно стъпалата, горещина и болки в краката.

Народната медицина препоръчва:
•    Вземаме предварително нарязани на ситно от следните билки: по 50 гр от стрък бял имел, цвят глог, стрък бенедиктински трън, стрък горицвет, стрък хвощ; по 30 гр от стрък седефче, корен дилянка, цвят слез, стрък балканска чубрица; 60 гр листа от орех. Смесваме ги добре. Две супени лъжици от сместа заливаме с 500 гр вода и ги варим 5 минути. Пие се по 1 кафена чашка преди ядене 4 пъти дневно.