Белият манастир, Ахетатон, Хермопол

Белият манастир – намира се в Среден Египет , на север от град Сохаг . Основан е през 440г. Изграден е от варовик , като на много места е облицован с гранит . Украсен е с египетски корнизи . Има и следи от стари стенописи .

Ахетатон – град в Древен Египет , резиденция на фараона Ехнатон . Руините на древния град се намират в областта Амарна в Среден Египет на 312км южно от столицата Кайро по долината на река Нил . Издигнат е през първата половина на ХІV в.пр.н.е. от тухли и камъни . След смъртта на Ехнатон , при фараона Тутанкамон , градът е напуснат . При следващите фараони той е разрушен до основи , защото е бил свързан с името на фараона Ехнатон и извършените от него религиозни реформи / култа към слънцето /. Голяма част от развалините са използвани като строителен материал при изграждането на други селища . Въпреки , че селището е било целенасочено разрушено още в древността , в неговия район се извършват археологически разкопки , реставраторска дейност , а освен това той е и туристическа атракция .

Хермопол – един от най-старите градове на Древен Египет . Намира се на мястото на днешното селище Ел-Ашмунийн на 300км на юг от Кайро , на левия бряг на река Нил .

Хермопол съществува от 4хил.г.пр.н.е. Издига се в края на старото царство и през първия преходен период / ХХІІІ – ХХІ в.пр.н.е. / били издигната храмове на много богове . Разкопките започват в периода 1929 – 1939г. Открити са руини от храма на бог Тот и останки от гръцки град с храм и некропол .